Tudomány

Durván mellélőttek a tudósok a földi jégkészlet kapcsán

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.12 | 18:18
  • trendindex: 19

Ez több száz millió embert érint.

Az ETH Zürichi Egyetem és a Svájci Szövetségi Kutatóintézet új vizsgálata szerint világszerte 215 ezer gleccser mintegy 158 ezer köbkilométernyi jeget tartalmaz.

Fotó: Pixabay

A csapat a korábbiaknál részletesebb műholdas felvételekből dolgozott, ez tette lehetővé a pontosabb becsléseket. Eredményeik szerint Ázsiában, így a Himalájában, a Tibeti-fennsíkon és a közép-ázsiai hegységekben a korábban feltételezettnél negyedével kisebb a gleccserek mérete.

Daniel Farinotti, a tanulmány vezető szerzője úgy véli, az új számítások fényében azzal kell számolni, hogy az ázsiai magashegységekből a véltnél hamarabb eltűnnek majd a gleccserek. A szakértők szerint idővel a gleccserek olvadása miatt csökkenhet az Indus folyó vízhozama, de a több mint 2000 kilométert átszelő kínai Tarim folyó és a közép-ázsiai Aral-tó vízmennyisége is csökkenhet.

Ez több száz millió embert érint, akiknek vízellátását ezek a vízbázisok nyújtják.

Az említett ázsiai térségekben a nyári olvadással érkező vízkészlet 24 százalékkal eshet vissza az évszázad végére. Farinotti ezt a nyugtalanítónak nevezte, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy további ázsiai gleccsereket is fel akarnak mérni, hogy még pontosabb becslésekhez juthassanak.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
MTI
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló