Tudomány

Az évszázad végére az emberiség legyőzheti a méhnyakrákot

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.21 | 18:48

Ausztrália jár az élen, 2100-ig a világ országainak nagy része csatlakozhat hozzájuk, és szinte teljesen eltűnhet ez a betegség a Földről.

(kép: 123rf.com)

A megelőzés eszközei már rendelkezésre állnak, már csak az kell, hogy minél jobban elterjedjenek és tényleg rendszeresen alkalmazzák őket. Az egyik ilyen a HPV-védőoltás, amit a tervek szerint például Magyarországon a jövőben nem csak a lányok, hanem a fiúk is ingyenesen megkapnak majd. Ezen kívül pedig fontosak azok a szűrővizsgálatok, amik a rákos elváltozás kialakulása előtt jelzik a betegséget.

A méhnyakrákot a humán papilloma vírus  (HPV) okozza, ami nem is egy konkrét vírus, hanem egy 150-nél is több vírust tartalmazó csoport. Ezek nagy részével az emberek többsége kapcsolatba is kerül szexuális érintkezés során, viszont sokaknak semmilyen problémát nem okoz. Másoknál viszont kialakul a rák. Múlt évben több mint fél millió új megbetegedést regisztráltak világszerte.

Sokan nem veszik elég komolyan a HPV-t, pedig meg vannak az eszközök a legyőzésére, és a rák megelőzősére. Ausztráliában például nagyon komolyan veszik a méhnyakrák elleni harcot, és ha a világ más részein is olyan mértékben elterjedne a védőoltás alkalmazása és a rendszeres szűrések, az évszázad végére lényegében el is tűnhetne ez a ráktípus a bolygóról.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.