Tudomány

Annyira nem is gusztustalan, ha a földről eszel – a tudomány szerint

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.18 | 07:50

Legyünk őszinték. Mindannyiunkkal előfordult már, hogy végül mégis megettük a földre esett kaját, általában arra a bizonyos „ötmásodperces szabályra” hivatkozva. Ha valaki nem tudná, ezzel a kifogással lehet bűntudat nélkül megenni a földre hullott falatot, mielőtt tele lesz bacilussal.

Fotó: Pixabay / Pexels
Fotó: Pixabay / Pexels

A birminghami University of Aston kutatói szerint ez a néphagyomány útján terjedő „szabály” tartalmaz némi igazságot, de nem mindegy, hogy milyen ételről és milyen felületről beszélünk. Olyannyira igaz lehet az állítás, hogy nemhogy öt másodpercnyi időnk van, egyes esetekben akár azt a falatot is megehetjük még, ami fél órája hever a földön – írja a Mashable.

Anthony Hilton professzor szerint a szabály minden egyes étel és minden egyes padló, föld, felület esetében változik.

Egyértelmű, hogy azt a falatot már nem ajánlott megenni, amin látható kosz is keletkezett, miután a földre pottyant, de amíg látható jele nincs, addig nem valószínű, hogy ártalmas baktériumot vinnénk a szervezetünkbe, legalábbis ha beltéri padlóról beszélünk.

Persze a padlóról enni sosem lesz teljesen kockázatmentes, de vannak enyhítő körülmények. A szakértők szerint ha „száraz” ételről van szó, az idő, ameddig az a földön van igazából nem jelent semmit. Ezt úgy bizonyították, hogy különböző állagú ételeket dobáltak a szőnyegre, linóleumra, csempére. Kekszek, csokoládé, rágcsálnivalók és szendvicsek esetében még fél óra alatt sem lett több baktérium az ételeken, de ha „nedves” kaját ejtünk a földre, érdemes kétszer is átgondolni az elfogyasztásukat, mert ezek sokkal több baktériumot vesznek fel a padlóról.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.