Tudomány

Egy hatalmas oroszlán-ős uralhatta Kelet-Afrikát

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.28 | 10:45

Az állatok királya egykor nagyobb volt, mint gondolnánk.

(kép: Robert_C / Pixabay)

Egy 200.000 éves koponyára bukkantak Kelet-Afrikában, mely egy különleges oroszlánféléhez tartozhat. Nagyjából abban az időben kezdtek a Homo sapiens törzsek elvándorolni a kontinensről, Európa és Ázsia felé. Vagy a ma is élő oroszlánok (Panthera leo) rokonáé lehet, jóval méretesebb kiadásban, vagy pedig egy eddig ismeretlen, masszívabb fajjal játszhatott kiszorítósdit az állatok jelenlegi királya.

via GIPHY

Az Észak-Kenyában, a Natodomeri régióban előkerült leletre mindenesetre a nemzetközi tudóscsapat a tanulmányában azt írja, hogy itt az ékes bizonyítéka annak, hogy az oroszlánfélék jóval elterjedtebbek voltak, mint ahogyan ezt eddig sejtettük. Afrika tájai mellett Eurázsia és Észak-Amerika bizonyos részei is otthonukul szolgáltak.

Ez a koponya a hatalmas mérete miatt feltűnő: akkora, mint a legnagyobb jégkorszaki, eurázsiai barlangi oroszlánoké. Afrikában ekkorát még sosem találtak, sem élő, sem fosszilis formában.

A több, mint 38 centiméter hosszú találat 22 százalékkal méretesebb, mint a mai oroszlánok fejének hossza. A már kihalt, észak-amerikai barlangi rokonuké volt csak ekkora.

via GIPHY

Az első oroszlánok afrikai megjelenésének ideje 244 ezer évvel ezelőttre tehető, akik szép lassan szétterjedtek és különböző alfajokká is tovább fejlődtek. De valamiért a fekete kontinensen elenyésző mennyiségű ősmaradvány került eddig elő, az európai és amerikai leletekhez viszonyítva.

A méret kapcsán jegyzi meg az IFL Science, hogy a sarkkörhöz való közeledés és a hidegebb időszakok miatt is termetesebbekké válhattak az állatok. Ezért is furcsa lelet ez a kenyai óriási koponya:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló