Tudomány

Most már ezt is tudjuk: hónapokig bírja az egérsperma az űrben

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.24 | 13:07

A rágcsálók örökítőanyaga simán kibírja az űr sugárzását, és egészséges utódokat lehet belőle létrehozni. Valóság lehet az Egér a Marson?

(kép: Pixabay)

Természetesen nem rágcsálókkal akarjuk benépesíteni a világűrt, de egy jövőbeli emberi űrkolónia létrehozásában kulcsfontosságú, hogyan reagál a sperma a hosszú űrben töltött időre. Most kiderült, hogy elég jól. Legalábbis az egereké.

A kísérletet még 2013-ban végezték el, ekkor 9 hónapot töltött liofilizált (fagyasztva szárított) egérsperma a Nemzetközi Űrállomáson, szobahőmérsékleten. Az örökítőanyagot aztán visszahozták a Földre, és mesterséges körülmények között termékenyítettek meg vele egereket. Habár az egérsperma az űr magasabb sugárzása miatt némileg károsodott, de nem olyan mértékben, hogy az negatívan befolyásolta volna a folyamatokat: az űrspermával megtermékenyített egereknél ugyanolyan arányú volt a sikeres fogantatások száma, mint a „hagyományos” sperma használata esetén. Az utódok ugyanúgy egészségesek lettek, sők, azóta az is kiderült, hogy ők is termékenyek, és tudnak szaporodni.

Így elvileg az emberi spermának is bírnia kell az űrben. De az Egér a Marson sem mese többé, már csak a Marsig kell eljutnunk:

YouTube

No Description

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló