Tudomány

Kiderült, hogy a gyúrás okosít

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.26 | 14:13

Sőt, igzából minden edzésforma jót tesz az agynak. Az izomagy többé nem pejoratív jelző!

(kép: Pixabay/bycfotografem)

Bár a testedzés során általában a testünk izmait, a végtagjaink erejét, vagy éppen a tüdőnk kapacitását és a keringésünket akarjuk fejleszteni, gyakran elfelejtkezünk arról, hogy az edzés igazából az agynak is nagyon fontos. A New Yorki egyetem professzora, Dr. Wendy A. Suzuki három pontban foglalta össze, milyen előnyökkel jár a testedzés az agy szempontjából:

A neuroscientist explains how exercise can make you smarter

Dr. Wendy A. Suzuki is a Professor of Neural Science and Psychology in the Center for Neural Science at NYU and the the author of “Healthy Brain, Happy Life.” Here, she explains the positive effects of exercising to the brain. Following is a transcript of the video: Exercising is doing so many amazing things to your brain.

Először is az edzés során sok neurotranszmitter, vagyis ingerületátvivő anyag termelődik, amik a jó közérzetért is felelősek. Szóval egy kiadós mozgás után az agyad szinte fürdik a dopaminban, a szerotoninban és az adrenalinban.

Másodszor edzés során növekszik az úgynevezett növekedési faktorok mennyisége a szervezetben. Ezek olyan fehérjék, amik számos egyéb feladatuk mellett segítik a tanulási és emlékezési folyamatokat is.

Harmadrészt pedig az edzés által beindított folyamatok az agy hippokampusz nevű területén serkenti az új sejtek születését, ami a hosszú távú memória szempontjából nagyon kedvező.

És a legfontosabb, hogy ezek a pozitív hatások nem csak rövid, hanem hosszú távon is kedvezően befolyásolják az agyunkat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló