Tudomány

Magyar kütyüt küldenek a Holdra

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.27 | 14:18

A magyar fejlesztők már másodjára bizonyítják a NASA szakemberei előtt a fantasztikus képességeiket.

Nagyon hosszú idő után újra az űripari fejlesztések célkeresztjébe került a Hold, amire egyre több küldetést terveznek a szakemberek. Viszont az ismereteink az égitestről még mindig nagyon hiányosak, ezért a rendszeres és hosszútávú küldetések tényleges megkezdése előtt annyi új adatot és információt kell megtudnunk róla, amennyit csak lehetséges.

Ebből a célból indította el a NASA a “Honey, I Shrunk the NASA Payload, the Sequel”, magyarul a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét” versenyt, amelyre olyan innovatív – és kifejezetten apró – megoldásokkal lehetett nevezni, amelyekkel információkat gyűjthetnek a Hold környezetéről és potenciális erőforrásairól.

Ezen a versenyen a magyar Puli Space Technologies űrtechnológiai vállalat is elindult a Puli Lunar Water Snooper nevű „vízszimatoló” detektor ötletével, ami 2020-ban magabiztosan megnyerte a fődíjat. Ez a szerkezet állítólag képes lesz azonosítani a holdkőzet felső rétegében lévő hidrogént és hidrogéntartalmú illékony anyagokat, így a vízjeget is.

Ennek köszönhetően 2021-ben a NASA körülbelül 66 millió forinttal támogatta meg a nyertes projektet, ami a verseny legmagasabb díjazásának számít. A magyarok ezt a pénz azért kapták, hogy további fejlesztésekkel egy működőképes prototípust készítsenek, ami a második fordulóban szintén megméretteti magát.

A Puli vízszimatolója két év fejlesztés és prototípuskészítés után a napokban elnyerte a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét – a folytatás” verseny második helyezését – jelentette be a magyar vállalat és a NASA.

Az első helyet – úgy pedig további 100.000 dollárt – az űrkutatási veteránokból álló Team Sun Slicer nyerte a “Sun Slicer Spectrometer” nevű ötletükkel, aminek számos felhasználási módja lehet: például kőzetalkotó elemek keresése, napkitörések mérése és a röntgensugárzás háttérsugárzásának megfigyelése. Ezen a projekten olyan nagyágyúk dolgoztak, mint Phillip Jobson, Garrett Jernigan, John Doty és Brian Silverman (három MIT-öregdiák, akik oktatási célú CubeSatokat fejlesztettek együtt), vagy Vadim Gerasimov – a Google szoftvermérnöke és az eredeti TETRIS játék társfejlesztője – és még sokan mások.

Mögöttük végeztek hát a Puli Space Technologies magyar koponyái a “vízszimatolónak” is becézett olcsó, egyszerű és rendkívül kicsi, mindösszesen 10x10x3,4 cm méretű, alig 40 dekagrammos detektorral. Ez a mérőeszköz pedig képes “kiszimatolni” a hidrogénatomokat, úgy a vizet a holdi regolitban. Ezzel pedig nemcsak az űrhajósok vízellátását lehetne biztosítani, de a vízből kinyert hidrogén és oxigén üzemanyagaként is szolgálhat.

A magyar vállalat ebből a szerkezetből készített el prototípusokat, amelyből három darabot már át is adtak tesztelésre a NASA Jet Propulsion Laboratorynak. Most már csak arra várnak, hogy az űrhivatal is jóváhagyja a Puli kütyüjének következő küldetésben való részvételét, amely során a magyar szerkezet megérkezik majd a Holdra.

Forrás: Leet


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló