Tudomány

Járványügyi szakértők szerint most már jogosan parázunk, bármikor kitörhet egy szuperjárvány!

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.29 | 16:17

A fertőző járványokat illetően a legtöbben homokba dugják a fejüket, pedig a jelek nagyon is egyértelműek. Egy új szuperjárvány bármikor kitörhet.

A világon szinte naponta törnek ki újabb és újabb járványok. A vírusok és baktériumok az élet törvényét követve fejlődnek, mutálódnak, és így egyre fertőzőbbek, halálosabbak lesznek (vagy mindkettő egyszerre). Nem túlzás azt állítani, hogy állandó a veszélye annak, hogy egy új betegség bármelyik pillanatban utat találhat magának az emberre. Ráadásul egy új veszélyforrás is a járványokat táplálja: a terroristák tevékenyen kivehetik részüket a veszélyes járványok, akár egy halálos influenza elterjesztésében.

via GIPHY

„Igazából mindegy is, hogy a természet vagy egy terrorista keze fejleszti ki, az epidemiológusok szerint egy ilyen szupervírus a levegőben terjedve 30 millió ember halálát okozhatja” – írja a milliárdos Bill Gates egy tanulmányában.

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy már 10-15 éven belül kitör egy ilyen szupervírus.

A téma komolyságát jelzi, hogy az Amerikai Természettudományi Múzeum (American Museum of Natural History – AMNH) öt járványügyi szakértőt hívott össze, hogy megvitassák a témát.

Az országhatárokon átnyúló járványok úgy hálózzák majd be az egész világot, mint valami hatalmas élőlény!

Véli Tom Frieden, a kutatók szószólója, az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ korábbi vezetője. Sok tekintetben sikeresen küzdünk meg a járványokkal, hiszen az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött a protokoll és a hatékonyság, a szervezetek gyorsan reagálnak, a betegekről és a karanténok felállításáról megfelelően gondoskodnak. De a világ számos részén, ahol ráadásul a legnagyobb a népesség és a szegénység, vagy éppen a háború sújtotta övezetekben folyamatosan törnek ki járványok – s ezek kezelés nélkül maradnak.
Sokan úgy vélik, az új szuperjárványok melegágya a szegénység lesz, de a kutatók szerint más miatt is aggódni kell!

A bizalom hiánya

Az álhírek veszélyes terjedése, az emberek fogékonysága és hiszékenysége, a politikusok egyéni haszonszerezésből kitalált hazugságai, az olyan tudományos tények, mint például a klímaváltozás tagadása, mind oda vezet, hogy az emberek vészhelyzetben meg fogják kérdőjelezni szakértők tanácsait, a bizalmatlanok lesznek feléjük.

via GIPHY

A múltbéli tapasztalatok megtagadása

A kutatók azon aggódnak, hogy elfelejtjük a múlt tapasztalatait, pedig az elmúlt századokban nagyon is hatékony tudás gyűlt össze, sokszor rengeteg emberélet árán. Ezt kár lenne újra a saját bőrünkön megtapasztalni.

Antibiotikum rezisztencia

A szakterület kutatói szerint elképesztő, hogy a baktériumtörzsek milyen ellenállóak lettek az ellenszérumokkal és gyógyszerekkel szemben. Olyannyira, hogy mára a jelenleg rendelkezésre álló arzenál nagy részével szemben rezisztenssé váltak. Ez nem véletlen: a baktérium mint élő szervezet folyamatosan fejlődik és fejlődik, és ha ezzel nem tartjuk a lépést az antibiotikumok fejlesztésében, könnyen visszajuthatunk abba a korba, amikor egy egyszerű karcolás is halálos következményekkel járt. Ez a küzdelem kifejezetten látványos az influenzák tekintetében, amelyek mintha egy lépéssel az orvostudomány előtt járnának már.

via GIPHY

Az élőlények és környezet pusztítása

A növények és állatok mindig is kulcsfontosságúak voltak az orvosi áttörésekhez. Számos súlyos betegség ellenszerét nyerték ki az őserdőkből, egy itt felfedezett gombafajnak, talajbaktériumnak, növénynek köszönhetően. Csakhogy ezek élőhelyeit jelenleg gőzerővel pusztítja az ember.

Az alulfizetett egészségügyi dolgozók

Nemcsak a fizetés, hanem az egész egészségügyi szektor alulfizetettsége a baj. Ez annyira reális veszély, hogy érthetetlen, miért költünk egyáltalán mondjuk sportra, amikor egy romokban lévő kórházi rendszer miatt megyényi lakosság eshet áldozatul egy járványnak. A fiatalok számára ráadásul nem vonzó a szakma, pedig ők jelentik a gerincét azoknak az embereknek, akiknek a frontvonalban kellene harcolnia egy járvány kitörésekor.

Pixabay.com/bicfotografem


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.