Tudomány

Groot zokogna, már az ezeréves baobab-fák sem bírják a klímát

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.13 | 06:48
  • trendindex: 4

Lelombozó pusztulni látni a majomkenyérfa-matuzsálemeket.

Úgy tűnik, a világ legöregebb fáitól is lassan búcsút kell vennünk: nagy birodalmakat láttak összeomlani, de ezt, ami most zajlik, már ők sem vészelik át.

via GIPHY

Nagyjából 1500 évvel ezelőtt, mikor a Római Birodalom felbomlott, Namíbiában egy kis majomkenyérfa-husáng cseperedni kezdett. A terebélyesedő baobab-fa a helyi szanoktól, avagy busmanoktól a Homasi nevet kapta, ami Groot Boom-ot, azaz „nagy fát” jelent.

Homasi szépen nőtt-növekedett, miközben a történelem viharai tőle távol zúgtak, majd a 32 méter magasra nőtt monstrum 2004-ben hirtelen megroggyant.

Teljesen váratlanul, ugyanis még márciusban, az esős időszak végén teljes virágdíszben pompázott. Júniusra viszont már alig lehetett ráismerni. A törzse darabokban vált le, és az utolsó rész 2005 január elsején adta meg magát. 15 évszázadot élt a világ közismerten legnagyobbra növő, virágzó fája. Azt is tudni róla, hogy úgy néz ki, mintha fejjel lefelé nőne ki a földből: ágai gyökérszerűek. Gyümölcse ráadásul tápláló és ízletes is.

via GIPHY

Egy hét tagból álló baobab-liget része volt, melyben rajta kívül még öt fa két éven belül megadta magát. Ez az eset sajnos nem egyedi: a világ 13 ismert, legöregebb majomkenyérfája közül négynek mára nyoma sincs, és újabb öt mutatja a pusztulás jeleit.

Kétezer évig simán elélhetnének, most mégis haldokolnak. Szomorú dolog ezt meglátni, a mi rövid életünk során.

meséli Adrian Patrut a romániai Babes-Bolyai Egyetem munkatársa, aki jegyzéket készített az afrikai matuzsálemekről.

A baobabfák gyakran üreges törzsűek, melyek üregeibe gyakran települnek emberek: bolt, lakás, kápolna, sőt: börtön is üzemelt már a belsejükben. Ahol odvas, ott már nem él a fa, viszont attól még a kéreg kitart, és újabb ágakat is tud növeszteni. Patrutot lenyűgözte az ősi növények felépítése, melyeket saját szemével csodálhatott meg. A fák szöveteiből milliméteres lyukakon át mintát is vett, kormeghatározás céljából.

A hozzáértők szerint akár ötezer évig is elélhet egy baobab, és nem kell, hogy minden évben új, jól látható évgyűrűt növesszen. A legöregebbnek a Panke nevű bizonyult eddig, a maga 2500 esztendejével. Ez a zimbabwei példány sajnos 2011-ben pusztult el teljesen. A közel 2000 éves Dorslandboom (Namíbia) és Glencoe (Dél-Afrikai Köztársaság) legnagyobb törzsei is már megroggyantak, de bizonyos részeik még élnek. A leglátogatottabb majomkenyérfa, a Platland állapota pedig 2016-2017 folyamán romlott le.

via GIPHY

Hogy ennyire egyszerre mennek tönkre ezek a matuzsálemek, az elgondolkodtató:

Az 1500-2000 éves fák 70 százaléka mostanában roppant össze, az elmúlt 12 évben. Ez nem normális, és nehéz mást megnevezni a baj forrásaként, mint a klímaváltozást.

összegzi Erika Wise, a North Carolinai Egyetem részéről. Patrut egyet is ért, bár ő eredetileg úgy gondolta, hogy a Homasival egy betegség végzett. De egyik elhullott fán sem találtak kórokozóra utaló nyomot. Mindegyikük nemzeti parkban állt, ahol némi földművelés és egyéb ember tevékenység megengedett.

Egy előre meg nem jósolható, hőmérséklet-emelkedés és aszály hullám okozhatta a fa halálát, ami a térséget az elmúlt 10-15 évben sújtotta.

Az éves csapadékmennyiség sem jött rendszeresen már, ami betett a hatalmas növényeknek, ugyanis jó 70-80 százalékig fel kell tölteniük magukat vízzel, hogy megállhassanak. A botswana Chapman-fa 40 százalékos nedvességtartalommal adta fel, mikor öt hónapot csúszott az esős évszak 2016-ban.

via GIPHY

Nemcsak a fekete kontinens ősfái vannak veszélyben: Idaho és Montana vadonja is drasztikusan ritkul, 2001 óta:

400-500 éves erdőkről beszélünk, amelyek sok kártevőt túléltek eddig. De ez most valami más, amivel nem tudnak dacolni már.

aggódik Wise a The Atlantic oldalán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.