Tudomány

Ha csak látod a mobilod, már az is befolyásolja az agyadat

  • Szerző:nuus
  • 2017.06.28 | 08:43

Texasi tudósok üzenik, hogy küzdj az elméd eltérítése ellen.

A Science Alert meggyőződése, hogy nemcsak a mobilhasználat, de a telefon megpillantása, sőt, még a kikapcsolt készülék látványa is csökkenti az agy teljesítőképességét. Állításukat egy frissen napvilágot látott tanulmányra alapozzák, amelyből kiderül, hogy még akkor is zavaró tényező számunkra a mobilunk, ha éppen nem is használjuk. Az, hogy mindig elérhetőek vagyunk, és gyakorlatilag a telefonhoz láncolva élünk – ártalmas is lehet.

Az Austini Egyetem kutatói kimutatták, hogy ha a látóterünkben vagy a kezünk ügyében van a készülékünk, akkor az agyunk egy csomó energiát arra pazarol, hogy ne terelődjön el a figyelmünk. Az egyik kutató, Adrian Ward szerint

összefüggés van aközött, hogy minél észrevehetőbb helyen van az okostelefon, a megfigyelt személyek rendelkezésre álló kognitív kapacitása annál inkább csökken. Az agyad tudatosan nem gondol a készülékre, viszont a folyamat, ami azt kívánná, hogy ne gondolj valami konkrétumra, elhasználja a  korlátos, kognitív erőforrásaid jó részét. Ezt hívjuk agyleszívásnak.

A texasiak két vizsgálatot is elvégeztek, úgy jutottak erre a sarkos eredményre. Első körben 520 okostelefon használót kértek meg arra, hogy halkítsák le a készülékeiket, vagy hagyják egy másik helyiségben, esetleg lefordítva, vagy rakják be egy táskába. A résztvevőknek ezt követően egy sor olyan tesztet kellett számítógépen megoldaniuk, amelyekhez nagyfokú koncentrációra volt szükség.

Akik egy másik szobában hagyták a telefonjaikat, azok kiugróan jól teljesítettek azokhoz képest, akik csak lefordították. Illetve éppen, hogy felülmúlták azokat, akik zsebbe vagy táskába csúsztatták készüléküket.

A tesztet követő kérdőívből kiderült, hogy az alanyok úgy érezték, hogy egyáltalán nincs hatással a összpontosítási képességükre a mobiljuk holléte.

A második körben 275 önkéntest kértek meg ugyanerre, azzal a különbséggel, hogy előzetesen feltették nekik a kérdést, mennyire függnek a mobiljaiktól. Ugyanúgy tehették a telefonjukat asztalra, zsebbe vagy táskába, esetleg másik szobába, de valakit kifejezetten arra kértek, hogy kapcsolja is ki a készülékét.

Akik függőnek vallották magukat, azok a teszten is elvéreztek. De csak akkor, ha a mobil a közelükben maradt. Viszont ha egy másik helyiségben volt, akkor a függőség már nem befolyásolta a teljesítményüket. A végeredmény szempontjából az sem számított, hogy a készülék be volt-e kapcsolva, vagy lefelé volt fordítva.

Magyarán ha tisztázni akarod, mennyire kötődsz a telefonodhoz, akkor fizikailag el kell távolítanod a közeledből, lehetőleg a helyiségből is, ahol tartózkodsz. A kikapcsolás vagy lefordítás kevés lesz.

Épp elégszer hallhattad már, hogy az okostelefon zavaró lehet. De ez új infó, hogy ha a kezed ügyében van, akár kikapcsolva vagy lenémítva is, épp elég, hogy a mentális teljesítményedet lerontsa.

Nem is az vonta el a figyelmüket, hogy értesítéseket kaptak a telefonjukra. A készülék puszta jelenléte okozta a kognitív képességek megcsappanását.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.