Tudomány

Kiszívott madáragy? Fincsi, mi! Furcsa változás tűnt fel az ájtatos manó étlapján

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.12 | 06:43

Az imádkozó sáskákról nem is gondoltuk volna, hogy kiszippantják a kismadarak agyát. Mostanában viszont erre kezdenek rászokni. Eddig a madarak ették a rovarokat, de most már fordítva van.

A neveiből és a „kéztartásából” arra következtetnénk, hogy ez a Magyarország rétjein is fellelhető rovar egy nyájas, mókás teremtmény. A valóságban ez azonban nagyon nem így van – egy könyörtelen ragadozóval állunk ugyanis szemben.

Egy új zoológiai tanulmány ráadásul kimutatta, hogy nemcsak ízelt lábúakra veszélyes ez a faj, de még a kisebb termetű madarakat is elkapja, hogy kiszürcsölje az agyukat. Nem valami kozmikus zombivírust kaptak el, hogy levadásszák a csicsergő szárnyasokat, legalábbis a tudomány mai állása szerint egy lenyűgöző természetes viselkedés része ez.

Apróbb gerincesek eddig is szerepeltek az étlapjukon, mint például békák, gyíkok és kígyók, de a tollas jószágokra mostanában fanyalodtak rá, jegyzi meg a Science Alert.

A madárevés rendszertanilag és földrajzilag is elterjedt ezeknél a sáskáknál.

magyarázza Martin Nyffeler, a Baseli Egyetem munkatársa. A svájci tudós és csapata átrágta magát a szakirodalmon, és azt találta, hogy – az Antarktiszt kivéve – minden kontinensen, összesen 13 országban jegyeztek fel eddig ájtatos manók általi madár-ejtést. 24 féle csőrike esett áldozatul a méretes rovaroknak. 147 eset számol be erről a viselkedésről, melyek közül az elsőt 1864-ben vetették papírra.

A legnagyobb veszélynek a kolibrik vannak kitéve, akik az amerikai kerti madáritatóknál lelik így halálukat. Egy nemrégiben készült tanulmány mutat rá arra a hátborzongató gyakorlatra, hogy néha a még életben lévő áldozatot csemegézik a sáskák.

Megközelíti az általában lefelé csüngő madarat, majd az egyik szemén keresztül behatol a koponyájába, hogy elérje az agyszöveteket.

A lendületes támadás általában lefejezésbe torkollik, melyet a sáska erős mellső lábai tesznek lehetővé. Dietrich Mebs, a Frankfurti Egyetem nyugalmazott munkatársa is megerősíti ezt az állítást:

Megragadja az áldozatát, és eszi, amíg az életben van. Szép lassan, az utolsó cseppig kiszippantja az agyát. Ez valahol lenyűgöző.

A madárbarátok nem biztos, hogy ezt a kifejezést használnák a tettére, főleg, hogy az Egyesült Államok kolibri állományát is veszélyeztetik ezek az ínyenc rovarok. Nyffelerék tanulmánya ezt hangsúlyozza is:

Nagy óvatosságra intünk mindenkit, aki imádkozó sáskát enged el, növényvédelmi céllal.

Ilyen esetekre ugyanis volt példa a közelmúltban.

Míg a tudósok meglepődtek ezen a madárvadász természeten, addig egy indianai madarász, Kenn Kaufmann szerint nincs ok pánikra, mert egyelőre kevés a feljegyzett eset.

Nem gondolnám, hogy komoly fenyegetést jelent ez a rémisztő sáska-szokás a kolibri fajokra, mert elég ritkák azért ezek a támadások, az egész populációra vetítve. Fura jelenség, de nem fognak ettől még kihalni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.