Tudomány

Kiszívott madáragy? Fincsi, mi! Furcsa változás tűnt fel az ájtatos manó étlapján

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.12 | 06:43

Az imádkozó sáskákról nem is gondoltuk volna, hogy kiszippantják a kismadarak agyát. Mostanában viszont erre kezdenek rászokni. Eddig a madarak ették a rovarokat, de most már fordítva van.

A neveiből és a „kéztartásából” arra következtetnénk, hogy ez a Magyarország rétjein is fellelhető rovar egy nyájas, mókás teremtmény. A valóságban ez azonban nagyon nem így van – egy könyörtelen ragadozóval állunk ugyanis szemben.

Egy új zoológiai tanulmány ráadásul kimutatta, hogy nemcsak ízelt lábúakra veszélyes ez a faj, de még a kisebb termetű madarakat is elkapja, hogy kiszürcsölje az agyukat. Nem valami kozmikus zombivírust kaptak el, hogy levadásszák a csicsergő szárnyasokat, legalábbis a tudomány mai állása szerint egy lenyűgöző természetes viselkedés része ez.

Apróbb gerincesek eddig is szerepeltek az étlapjukon, mint például békák, gyíkok és kígyók, de a tollas jószágokra mostanában fanyalodtak rá, jegyzi meg a Science Alert.

A madárevés rendszertanilag és földrajzilag is elterjedt ezeknél a sáskáknál.

magyarázza Martin Nyffeler, a Baseli Egyetem munkatársa. A svájci tudós és csapata átrágta magát a szakirodalmon, és azt találta, hogy – az Antarktiszt kivéve – minden kontinensen, összesen 13 országban jegyeztek fel eddig ájtatos manók általi madár-ejtést. 24 féle csőrike esett áldozatul a méretes rovaroknak. 147 eset számol be erről a viselkedésről, melyek közül az elsőt 1864-ben vetették papírra.

A legnagyobb veszélynek a kolibrik vannak kitéve, akik az amerikai kerti madáritatóknál lelik így halálukat. Egy nemrégiben készült tanulmány mutat rá arra a hátborzongató gyakorlatra, hogy néha a még életben lévő áldozatot csemegézik a sáskák.

Megközelíti az általában lefelé csüngő madarat, majd az egyik szemén keresztül behatol a koponyájába, hogy elérje az agyszöveteket.

A lendületes támadás általában lefejezésbe torkollik, melyet a sáska erős mellső lábai tesznek lehetővé. Dietrich Mebs, a Frankfurti Egyetem nyugalmazott munkatársa is megerősíti ezt az állítást:

Megragadja az áldozatát, és eszi, amíg az életben van. Szép lassan, az utolsó cseppig kiszippantja az agyát. Ez valahol lenyűgöző.

A madárbarátok nem biztos, hogy ezt a kifejezést használnák a tettére, főleg, hogy az Egyesült Államok kolibri állományát is veszélyeztetik ezek az ínyenc rovarok. Nyffelerék tanulmánya ezt hangsúlyozza is:

Nagy óvatosságra intünk mindenkit, aki imádkozó sáskát enged el, növényvédelmi céllal.

Ilyen esetekre ugyanis volt példa a közelmúltban.

Míg a tudósok meglepődtek ezen a madárvadász természeten, addig egy indianai madarász, Kenn Kaufmann szerint nincs ok pánikra, mert egyelőre kevés a feljegyzett eset.

Nem gondolnám, hogy komoly fenyegetést jelent ez a rémisztő sáska-szokás a kolibri fajokra, mert elég ritkák azért ezek a támadások, az egész populációra vetítve. Fura jelenség, de nem fognak ettől még kihalni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló