Tudomány

Közelebb az örök élethez! Tudósok megfordították a sejtek öregedését

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.14 | 17:26

Utálhatjuk, elfogadhatjuk, az öregedés mindenkire leselkedik, mióta létezik az emberiség. Persze a tudósok folyamatosan próbálják nyakon csípni a halált, ennek során pedig arattak kisebb sikereket. Ez az új kutatás is ide tartozik.

Kép: Pixabay

A kutatók képesek voltak megfordítani öreg emberi sejtek fejlődését, így azok nem öregedtek, hanem fiatalodtak. Egy molekulát ültettek a sejtek belsejébe, oda ahol az energiát termelik. Ennek köszönhetően az öregedésük megállt még azelőtt, hogy elvesztették volna a osztódási képességüket.

Még most sem értjük teljesen, hogy miért öregednek a sejtjeink. Ami biztos, hogy a DNS láncunk sérül az öregedés során, emiatt gyengül az immunrendszerünk is.

– mondta az egyik tudós. A kutatás során kén-hidrogént fecskendeztek a sejtekbe, ez lehetővé teszi az öreg sejtek megfiatalodását. Habár ez az anyag nagy mennyiségben veszélyes lehet, úgy néz ki, hogy kisadagban nagyon is hatásos. Mondjuk, még jó sok kutatómunka áll előttük, mielőtt célba érnek.

Reméljük, hogy ezzel a módszerrel megszüntethetjük a sejtek öregedését, és több korcsoport tipikus betegségeit is megszüntethetjük.

Az örök fiatalság még nincs a kezünkben, és nem is lesz egy jó darabig, de a korosodás biológiai hátterének megismerése jó kezdet, mi drukkolunk.

A kutatás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló