Tudomány

Először fagyasztottak le egy nőt a kínai orvosok, hogy a jövőben újjáélesszék

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.26 | 18:10

Egy tüdőrákban elhunyt középkorú nő férjével együtt döntött úgy, hogy felajánlja a testét a tudománynak.

 

Hibernálást már nagyon sokszor láthattunk a moziban (elég csak Woody Allen Hétalvó c. filmjére gondolni), de most kínai orvosok a valóságban próbálkoznak a krionika nevű eljárással. A módszer lényege, hogy a friss holttestet lefagyasztják abban a reményben, hogy a jövőben majd újjáélesztik a halottat.

Ez az eljárás már régóta foglalkoztatja a kutatókat, de sokan csak áltudománynak vagy legendának tartják a krionikát, és úgy gondolják, hogy ez is csak egy a sok Disney-mítosz közül. Nemrég azonban kínai kutatók a világon elsőként fagyasztottak le egy emberi testet. A 49 éves korában tüdőrákban elhunyt Csan Venlian testét a nő férje, Gui Csunmin ajánlotta fel a kísérletre. A házaspár Venlian élete végén döntött úgy, hogy a nő testét felajánlják a tudománynak, hogy ezzel is szolgálják a társadalmat. Ezzel ő lett az első kínai, akit hibernáltak.

Az özvegy férfi  a Mirrornak mondta el, hogy elég hamar rábólintott a hibernálással járó eljárásra, amelyet úgy írtak le neki, mint egy “élet-tartósító projektet”. A középkorú nő testét a Yinfeng Biological Group csinani komplexumában fagyasztották le 2000 liter folyékony nitrogénben.

via Giphy

A krionika persze több kérdést is felvet: tényleg lesz lehetőség a jövőben a fagyasztott testek felélesztésére, vagy az efféle kísérletek inkább csak az emberi biológia pontosabb megértését szolgálják?

A tudomány mai állása szerint ez a felélesztés lehetetlen, azonban ez nem jelenti azt, hogy a tudományág felesleges és értelmetlen volna. Az biztos, hogy a krionika az időzítésről szól: a testet közvetlenül azután kell lefagyasztani, hogy a szív megszűnt dobogni. A fagyasztás azonban nem pontos kifejezés, ugyanis a krionikai eljárás lényege, hogy meg kell akadályozni a jégkristályok kialakulását, mert ezek roncsolják a sejteket és szöveteket. Közelebb áll a valósághoz, ha a “gyors hűtés” kifejezést használjuk.

via Giphy

Az eljárásban részt vevő kutatók a hűtés során a testnek különböző kémiai anyagokat adnak, melyek segítik a stabil állapot megtartását, és ellenállást biztosítanak a hosszú időn át fennálló rendkívüli hidegnek. A krionikai eljárás célja elviekben az, hogy egy nap ismét felmelegítsék a testet, majd sejtszinten újraindítsák azt – azt azonban nem tudhatjuk, hogy ez a kísérlet mikor lesz sikeres.

via Futurism

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló