Tudomány

Itt a tudományos magyarázat, hogy miért halogatjuk a kötelességeinket

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.27 | 16:36

A tudósok már egy ideje foglalkoznak azzal a témával, hogy vajon mitől lesz valaki szorgalmas, vagy lusta. Az évek alatt született néhány egész jó pszichológiai kutatás, viszont most először keresték az agyban a választ, és úgy néz ki, hogy megtalálták.

A kutatáson belül az agyi impulzusokat vizsgálták, és a Psychological Science oldalán jelent meg. Azt találták, hogy alapvető különbségek vannak a lusták és a szorgalmasak agyai között.

Hogyan kutatták?

Röviden csak MRI-nek hívják a mágneses rezonanciával történő képalkotást, ezzel a technológiával vizsgáltak 264 embert, nőket és férfiakat vegyesen. Ezután kitöltettek velük egy kérdőívet, amely a döntéshozatalra és a cselekvésre fókuszált, tehát kiderült belőle, hogy a tesztalany halógató, vagy szorgalmas.

Miután megnézték a résztvevők agyát, és azt is kiderítették, hogy ki melyik csapatba tartozik, megállapították, hogy

a halogatók, vagy lusták agyában nagyobb helyet foglal el az amigdala, amely agyrész a félelemért és az érzelmekért felelős.

Szóval akinek nagyobb amigdalája, az kevesebb önkontrollal bír, így hajlamosabbak hezitálni, vagy tolni egy kötelességet maguk előtt, bármiféle normális indok nélkül.

Lehet, hogy nem is lustaság, csak félelem a kockázattól

Az amigdalában dől el, hogy hogyan reagálunk a félelemre, viszont összeköttetésben van az emlékekkel, tehát a múltbeli események hatással vannak arra, hogy hogyan reagálunk a történésekre. A gyakorlatot tekintve, hajlamosabbak vagyunk olyan dolgokat halogatni, amelyeknek korábban rossz vége lett.

A nagy amigdalás egyének jobban aggódnak amiatt, hogy egy eseménynek rossz vége lehet. Ezért inkább toljak, vagy hanyagolják őket.

mondta Erhan Genç, a Ruhr-University Bochum professzora.

Ez derült ki a kutatásból, viszont ez az egész még csecsemőkorban van, amire fel is hívták a figyelmet a szerzők. Szóval még kell egy kis idő, na meg kutakodás ahhoz, hogy megértsük az agyműködés és az emberi cselekvés összefüggéseit.

Címlapkép: 123rf


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló