Tudomány

Ez lehet a jövő üzemanyaga, és nem az áramról van szó

Széndioxidból állítottak elő folyékony üzemanyagot, ami hatékonyan tárol energiacellákat. A jövőben ez lehet a kulcsa a környezettudatos közlekedésnek, na meg az egész iparágnak adhat egy löketet.

(kép: Pixabay)

Valószínűleg nem sok mindenkinek jut eszébe a hangyasav, amikor a jövő energiaforrásáról van szó, márpedig ez a technológia ezen alapszik. Csak az a baj vele, hogy túl sok energiát igényel használható koncentrátumot létrehozni belőle.

Erre találtak megoldást a Rice Egyetem kutatói Houstonban, akik újragondolták az egészet, és előrukkoltak egy hatékonyabb folyamattal.

Általában valamilyen folyékony elektrolittal bontják le a szén-dioxidot, például sós vízzel.

mondta Haotian Wang, az egyik kutató. Az oldott só segít energiahordozó molekulákat csinálni a gázból. Ez a megoldás viszont mellékterméket eredményez, kivéve, ha a sót szilárd elektrolittal helyettesítik. Ez viszont csak az egyik fejlesztés. Az egész folyamatot felgyorsították bizmuttal, ami katalizátorként működik.

Persze még nem tart ott a világ, hogy így állítsunk elő üzemanyagot, mindenesetre jó látni, hogy a kutatók a szén-dioxid csökkentésével szeretnének energiát termelni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.