Tudomány

Megvan, miért a kutya a legjobb társunk, a genetika az ok

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.06 | 10:23

Mindenki ismeri a mondást, miszerint a kutya az ember legjobb barátja. Tudósok most találtak egy maréknyi olyan gént, ami megmagyarázhatja, hogy miért keresik a kutyák az emberek segítségét és társaságát.

dog-1686233_1280

 

Egy új felmérés szerint a kutyák génjeibe van kódolva az, hogy jóban legyenek velünk, és a társaságunkat keressék. A farkasok, a kutyák ősei nem kértek az emberi segítségből, háziasított leszármazottjaik viszont általában nagyon barátságosak velünk.

A tudósok célja az volt, hogy megértsék a háziasítás genetikai hátterét. Mi lehet az oka annak, hogy egy olyan állat, mint a farkas, ami egyáltalalán nem létesített kapcsolatot az emberrel, egy olyan hihetetlenül szociális társsá vált, mint a kutya? – tette fel a kérdést Per Jensen, a felmérés társszerzője a svédországi Linköping egyetemről.

A Scientific Reports folyóiraban a tudósok azt részletezik, hogyan próbálták bebizonyítani a genetika szerepét a viselkedésmódban. 437 laboratóriumban nevelt beagle kutyust teszteltek: mindegyik egy számára ismeretlen kutatóval került egy szobába, és ugyanazt a feladatot kapták. Egy átlátszó műanyag fedő mögött lévő jutalomfalathoz kellett volna hozzájutniuk: bármennyire próbálkoztak, nem mindig sikerült nekik.

 

Alfred Dunhill Links Championship - Previews
Mark Runnacles/Getty Imagesfotó: Mark Runnacles/Getty Images

Egyszerűen szükségük van ránk

A farkasok nem kérnek segítséget, megpróbáják a saját módjukon megoldani a problémát, ahogy néhány kutya is ugyanezt csinálta a kísérlet folyamán: addig tologatták a műanyag fedőt, amíg meg nem szerezték a csemegét. A legáltalánosabb reakció ugyanakkor az volt, hogy egy bizonyos ponton túl a kutyák feladták, és emberi segítséget kértek.

A szociális interakciók alapján a legjobb és legrosszabb pontokat szerző kutyák DNS-mintáját megvizsgálták egy genomi asszociációs vizsgálat segítségével. A genomokat vizsgálták speciális viselkedésminták esetén is, például, ha egy kutya fizikai kontaktusba lépett a kutatóval a vizsgálat során.

Egyelőre öt olyan gént találtak, aminek köze lehet ahhoz, hogy miért is olyan barátságosak velünk a kutyák.

A kérdés még ennél is sokkal összetettebb, nem tudjuk például, hogy ezek a gének hogyan befolyásolják a kutyák közvetlenségét. A kutatócsoport most más fajtákon is kísérletezik. A szerzők azt is hozzátették, hogy a már említett öt génből négyet már korábban kapcsolatba hoztak más emberi szociális rendellenességgel, mint például az autizmussal.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Leválthatják Joe Bident
  • szerző:nuus
  • 2023. 09. 13.