Tudomány

Mindig is űrállampolgár szerettél volna lenni? Itt az alkalom: vár az Asgardia!

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.14 | 07:22

Asgardia ítészei nem szigorúak, e-mailes regisztrációval bárkiből lehet simán Asgardia polgára. Az űrállam nemes céljai - világbéke, technológiai fejlődés, a Föld védelme - vannak annyira általánosan elfogadhatóak, hogy gyorsan 100 ezer állampolgár legyen. Már csak az ENSZ-tagságra várnak. Na jó, elvben.

urallam

 

Tudósok és kutatók csoportja vetette fel az ötletet, miszerint a skandináv istenségek (Odin, Thor és a többi) misztikus égi világának – Asgardia – nevét viselhetné egy „új nemzet”, amely vállalja, hogy a szülőbolygójától majd némileg elszakadva fog élni. Az új közösség az ENSZ-tagság iránti kérelmét akkor adhata be, ha az állampolgárok száma elérte a 100 ezret – ez  – ha minden igaz – nincs olyan messze, eddig 90 ezren regisztráltak. A regisztrációs folyamat kb. annyira megterhelő, mint egy hírlevél-feliratkozás: mailcím megadása után kellene kapnunk egy megerősítő mailt. Mindenkivel tudatjuk, ha megkaptuk.

A zászlóra és a himuszra kiírt pályázat elbírálási határideje pedig jövő év elején lesz, egyszóval, lassan minden összáll, hogy formálimálisan űrállam legyen Asgardia, amely olyan erényeket tűzött a zászlajára, mint a világbéke, a technológiai fejlődés, és a Föld védelme.

A projekt vezetője, Igor Ashurbejli szerint talán már jövőre elindulhat a kiépítés:

Az új nemzet lakói egyelőre fizikailag a Földön élnének majd, de kettős állampolgárként: saját hazájukban is, és asgardiaiként is. Ha eléri a jelentkezők száma a százezret, akkor elindítjuk a hivatalos kérelmet az Ensz-nél.

A szakmai körökben olykor “őrült orosznak” becéezett nano-tudós, aki egyben üzletember is, hozta létre Bécsben az Aerospace International Research Centert.

A mostani, űrrel foglalkozó ügynökségek nemzeti alapon működnek, de a legtöbb ország nem rendelkezik ilyesmivel. A cél, hogy azok is beszálljanak, akik eddig nem kaptak még hozzáférést az űrtechnológiához.

Kritikus észrevételek is érik a valóban orbitális projektet, amely az űrszeméttől és az aszteroidáktól is megóvná bolygónkat, de az biztos, hogy a jelenlegi űr-jog átalakítására is szükség lesz hozzá. Hogy ez a védőpajzs tényleg hogyan fog megvalósulni, az még a távoli jövőbe vész, ahogyan az emberiség további sorsában játszott szerepe is – töpreng a Guardian. Ashurbejli hiszi, hogy fontos alapokat raknak le ezzel a lépéssel. Asgardia hivatalos oldalán mi is kedvet kaphatunk a kozmikus léthez.

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló