Tudomány

A pszichopaták könnyebben találnak párt

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.25 | 06:46

A jelek szerint a deviáns személyiség evolúciós előnyt jelent.

(kép: 123rf)

Úgy látszik, a patológiai esetek a legsikeresebbek a szerelemben – derül ki egy friss, spanyol kutatásból, amely ezer heteroszexuális férfit és nőt vizsgált. Különösen a hosszútávú kapcsolatokban sikeresek a patológiai esetek: a neurotikus és impulzív viselkedés az, ami a leginkább vonzó az ellenkező nem számára.

A barcelonai tudóscsapat azt is megállapította, hogy ezek a zömében pszichésen sérült emberek többször éltek sikeres, hosszú kapcsolatokban, mint épnek és kiegyensúlyozottnak számító társaik. S ha ez még nem volna elég, úgy tűnik, a fizetésük is magasabb, és több gyerekük van.

Különbség a férfiak és a nők között azért ezen a területen is van: a nők nagyobb arányban vonzódnak patológiás esetekhez, mint a férfiak. Az obszesszív-kompulzív férfiak pl. sikeresek a szerelemben, az obszesszív-kompulzív nők viszont nem. A szakemberek arra következtetnek, hogy ennek oka az lehet, hogy ezek az eltérése a “normálisnak” nevezett populációtól evolúciós előnyt jelentenek.

A patológiai esetek között akadnak súlyos problémák, mint pl. antiszociális személyiségzavar, pszichopata viselkedés, de vannak alig észrevehető mentális gondok, pl. neurotikus jegyek, szorongás, fóbiák.
A szakemberek szerint számos probléma első látásra bátorságot, kezdeményezőkészséget, figyelmességet, esetleg érzékenységet sugall, ami a másik nem számára ösztönösen vonzó lesz.

Nyitókép: 123rf


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.