Tudomány

Most már biztosan tudjuk, mi van a galaxisunk közepén

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.04 | 10:45
  • trendindex: 4

Tudósok régóta gyanítják, hogy egy hatalmas fekete lyuk van a galaxisunk közepén, erre most találtak egy elég erős bizonyítékot.

Kép: Pixabay

A Very Large nevű teleszkóprendszert használták, amely összesen négy teleszkópból áll a chilei Atacama-sivatagban. Ezzel találták meg a Sagittarius A nevű szupermasszív fekete lyukat, legalábbis a feltételezéseik szerint. Arra építenek, hogy a galaxis közepén lévő objektum körül nagyon gyorsan keringenek a bolygók, a fénysebesség 30 százalékával. Vagy ha úgy tetszik, 45 perc alatt tesznek meg 150 millió kilométert, ez látszik az alábbi videóban:

Ez az objektum négymilliószor súlyosabb a Napnál, ha így mennek körülötte a bolygók, szóval bizonyítottan egy fekete lyukról van szó.

Mindig is ez volt az egyik álomprojektünk, de nem remélhettük, hogy a közeljövőben összejön. Az eredmények nagyon jól bizonyítják a szupermasszív fekete lyuk elméletet.

mondták a kutatók. Azt is mondták, hogy a GRAVITY nélkül nem jöhetett volna össze, amely műszer összehangolja a négy teleszkóp képét. Enélkül képtelenség lenne olyan messzire ellátni, mint a galaxisunk közepe.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Helyek
Ez a 17 éves lány a vadonban él
  • szerző:nuus
  • 2019. 04. 03.