Tudomány

A leggazdagabb 1 százalék többet árt a földnek, mint a legszegényebb 50 százalék

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.12.11 | 10:48

Az MTI beszámolt az ENSZ új jelentéséről, miszerint a Föld lakosságának leggazdagabb egy százaléka dupla annyi széndioxidot juttat a levegőbe, mint a legszegényebb ötven százalék.

Pixabay

Az ENSZ környezetvédelmi programján belül zajlott a vizsgálat, amiből kijött ez a meghökkentő eredmény. Azt lehetett sejteni, hogy a leggazdagabbak életmódja többet árt a Földnek, mint a szegényeké, de valószínűleg sokak elképzelését felülmúlja ez az adat.

Megállapították, hogy a gazdagoknak sürgősen csökkenteniük kell a kibocsátásukat, hogy ebben az évszázadban még ne nőjön veszélyes méretűre a Föld felmelegedése.

Azt is megnézték, hogy a leggazdagabb tíz százalék hogyan járul hozzá a Föld tönkretételéhez: ők használják fel a szárazföldi közlekedésre felhasznált 45 százalékát, míg a légi közlekedés esetében ez a szám 75 százalék. A bolygó lakosságának legszegényebb 50 százalékánál ugyanakkor ezek a számok 10 és 5 százalékra tehetők.

A jelentés szerint érdemes lenne elérni a fejenkénti 2,5 tonna széndioxid kibocsátást, ami a szegényebbek esetében növekedés lenne, de a leggazdagabb 10 százaléknak nagyjából a tizedére kéne csökkentenie a kibocsátását. Természetesen megoldási javaslatok is jöttek, a nemzetközi légiközlekedés visszaszorítása, illetve a háztartások megújuló energiákra való átállása nagyban hozzájárulna a széndioxid kibocsátás leszorításához.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.