Tudomány

Számítógép és áram nélkül működik az első robotpolip

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.13 | 07:00

Igazából semmit nem tud, de így is csodálatos eredmény a Harvardon kifejlesztett polip alapú robot. Merthogy nincs benne elektromos alkatrész.

Megszületett az első mozgásképes, elektromos alkatrészt nem tartalmazó poliprobot. Az octobot belefér az ember tenyerébe, menőn néz ki és hatalmas előrelépés a robotikában.

Az octobotot megtervező Harvardi kutatók háromszázadik próbálkozásra jártak sikerre. Eddigre alakultak ki azok a tárolók, amelyet hidrorgén peroxiddal töltenek meg, és azok a járatok, amelyeket az üzemanyag megtölt. Az üzemanyag egy platina lappal érintkezve gázzá válik, ez a gáz hajtja az apró robotot A mozgás úgy jön létre, hogy egy pneumatikus számítógépre hasonlító központi egység a különböző végtagok felé irányítja a gázt.

Fotó: Lori Sanders/ Harvard University
Fotó: Lori Sanders/ Harvard University

A különböző csápokból kiszabaduló gázlöketek táncszerű mozgásra késztetik a robotot. A gép egy milliliter hidrogén peroxiddal nyolc percig képes mozogni.

A robot momentán semmire sem jó. Sőt, az elkészítése rendkívül időigényes, a testét adó szilikont négy napon keresztül kell sütni, hogy elérje a megfelelő állagot. Viszont ez az első önálló, elektromos alkatrészeket nem tartalmazó mozgó robot. Még ráér okossá válni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.