Sorozatok

Dermesztő, mintha csak ikreket látnánk: egy sorozatgyilkos a valóságban és a tévéképernyőn

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.26 | 12:52

David Fincher új sorozata, a Mindhunter a profilozás születését meséli el, de ugyanennyire szól arról is, hogy mi van egy-egy sorozatgyilkos elméjének a legmélyén.

David Fincher legújabb nagy dobása a Mindhunter című tévésorozat, amit a Netflix számára készített. Az első évad október 13-a óta elérhető, és azóta egyre több szó hangzik el róla, nem véletlenül. A közben második évadra berendelt szériát kivétel nékül dicsérik: a forgatókönyvet, a rendezést, a színészi játékot. Most ez utóbbira mutatunk ékes példát, de nem csak emiatt érdekes a cikk végén található videó.

A Mindhunter a 70-es években játszódik, és a profilozás mesterségének kezdeteit, hőskorát regéli el. A középpontban két nyomozó, és az őket segítő pszichológusnő áll, a sorozat az ő beszélgetésikből, kihallgatásaikból áll. Egyszóval se látványos akciók, se üldözési jelenetek, se vérmocskos gyilkosságok nincsenek benne, ezekről csak beszélnek a Mindhunterben. A főszereplők az évad során több, a valóságban is létezett sorozatgyilkossal beszélnek, és van köztük egy kiemelt is, akinek sztorija végighúzódik a teljes évadon.

Ő Ed Kemper, a Diáklányok Gyilkosa,

ahogy a kriminalisztikában elnevezték a férfit, aki fiatal stopposlányokat vett fel az autójával, majd megölte, megcsonkította és megbecstelenítette őket. Kemper hatalmas testi méretei ellenére jámbor, békés és nyugodt fickónak tűnt, ráadásul rendkívül magas volt az intelligenciahányadosa is. A sorozatban az őt alakító Cameron Britton átlényegülése egészen elképesztő, amit mások is kiszúrtak: készült is egy videó, ami felváltva mutatja Kemper eredeti és a sorozatbeli kihallgatásának egyes részleteit. Egészen hátborzongató az élmény, egyfelől, mert az mindig nyugtalanító, amikor a valóságban látunk egy embert, akiről tudjuk, milyen szörnyűségeket követett el, másfelől pedig a két figura hasonlósága miatt: ha nem is olyanok, mint két tojás, de mint egy ikerpár, az biztos.

Mindhunter vs Real Life Ed Kemper – Side By Side Comparison

The juxtaposition of real interviews with Ed Kemper with the dramatized versions in Mindhunter reveals striking similarities and subtle differences in the adaptation. https://www.patreon.com/thomasflight Read the book the series is based on: http://amzn.to/2yL6knJ // Follow Me on TWITTER: https://twitter.com/thomasflight // WEBSITE: http://www.thomasflight.com //Additional Music licensed from Artlist: https://artlist.io/Thomas-25435


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló