Sorozatok

Miről szóljon a Trónok harca előzménysorozata? Szavazz!

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.19 | 06:31

A legfrissebb hírek szerint az HBO erősen tervezi az előzménysorozatot, Westeros története viszont annyira gazdag, hogy még nem döntötték el, mihez nyúljanak. Nyugi HBO, segítünk!!!

A Trónok harca TV-sorozat két évad múlva véget ér, és pont kerül a történet végére, viszont a csatorna állítólag már tárgyal George R. R. Martinnal, hiszen mégis csak a legmenőbb sorozatukról van szó, ami iszonyatosan népszerű. Ráadásul az alapjául szolgáló regény igazi aranybánya, rengeteg prequel és spin-off kijönne belőle. Ezeket vesszük most egy kicsit végig.

Westeros és az Elsők

A regényfolyam és a sorozat Robert Baratheon uralkodásánál veszi kezdetét, azonban az utalásokból, mesékből és visszaemlékezésekből egy hatalmas fantasy-univerzum bontakozik ki, több ezer éves történelemmel. A helyszínünk Westeros, az ismert világ nagy nyugati kontinense, ahol a történelem előtti időkben az Erdő Gyermekeinek nevezett kis manószerű lények és óriások éltek. Ide érkeztek meg az Elsők a nagy keleti kontinensről, Essos-ról.

Természetesen jól össze is háborúztak az Erdő Gyermekeivel, aztán lepaktáltak velük, sőt, még a vallásukat is felvették. És éltek volna boldogan egymás mellett, ha nem jönnek a titokzatos Mások északról egy hosszú tél alatt.

Ellenük épült fel a Fal (a mögötte ragadtak Elsőkből pedig lettek a Vadak), megalakult az Éjjeli Őrség, északon pedig a Starkok már Deres várát építgették. Közben viszont új, fejlettebb bevándorlók érkeztek ugyancsak Essos-ból, az Andalok. Ők hozták az írást, és a Hét Isten vallását Westeros-ba, átvették a hatalmat a kontinens déli részén, és magukba olvasztották az ott élő Elsőket. Később aztán megalakult a már jól ismert Hét Királyság.

Ennek a időszaknak az

a hátránya a sorozat íróinak szempontjából, hogy laza 12 ezer évet ölel át, és nem derült ki róla túl sok minden eddig a könyvekben, és a sorozatban.

De ez az előnye is egyben, hiszen szinte bármelyik korszakában szabadon fel lehetne építeni egy új sorozatot, akár több évaddal is. Az Elsők érkezése és háborúja az Erdő Gyermekeivel egy sorozatban? Simán! Háború a Mások ellen? Alap. Ha konkrét, jól körülhatárolható sztorit kellene javasolni ebből az időszakból az HBO-nak, biztosan nem hagynánk ki az Éjkirály történetét, aki az Éjjeli Őrség lordparancsnokából lett a Mások királya. Elég hűvös, nem?

 

Valyria végzete

Közben a keleti kontinensen is történtek azért dolgok, Essos-ban az ősi rabszolgatartó szabad városok hatalmát szép lassan megtöri a vulkanikus félszigeten épült Valyria. Az itteni emberek kezdetben pásztorkodással foglalkoztak, de nem tett jót a békeszeretetüknek, hogy sárkányokat találtak a környéken. Gondolták, ha a juhokhoz értenek, ezeket is könnyen megszelídítik majd, és így is lett: a valyriaiak sárkányaikra támaszkodva fokozatosan terjesztették ki a hatalmukat hódító háborúkban a környező városokra, majd Essos nagy részére, új birodalmat hozva létre ezzel.

Ennek az időszaknak főleg a vége nézne ki jól egy sorozatban, vagyis Valyria vulkánkitörésekkel tarkított bukása, ami közben

a virágzó birodalom egy természeti katasztrófának köszönhetően sárkányostól beledől a tengerbe, hellóka.

Van viszont egy titokzatos nemesi család, aki megússza az egészet. Az egymás között házasodó Targaryenek ugyanis megszagolják a veszélyt, és három sárkányukkal a Westeros partjai mellett fekvő pici szigetre, Sárkánykőre költöznek. És ahogy mondani szokás, az élet őket igazolja. Innen hódítják meg aztán száz évvel később a Hét Királyságot. Mindenesetre Valyria romba dőlése és a Targaryenek menekülése egy elég kerek sztorinak tűnik. Mi megcsinálnánk!

Az Őrült Király és Robert lázadása

Ez a sorozathoz legközelebb eső időszak, ami elég nagy hátrány, mert már tudjuk, hogyan végződik, vagy ami még nem derült ki, az a sorozat következő két évadából ki fog, de nem akarunk spoilerezni, hátha valaki még nem rakta össze magának a sztorit az eddigi jelekből.

Robert lázadásából mondjuk epikusan nagy csatapornót lehetne rendezni, feltűnhetne benne az összes menő lovag, akiknek vívótudományát felemlegették eddig a sorozatban.

Ami nem derül ki az utolsó két évadban Robertről, Rhaegar hercegről, Lyannáról, a Stark-családról és Havas Jonról, azt itt szépen ki lehetne fejteni, de ha igazán jó sorozatot akarunk ebből, akkor egyszerűen csak koncentrálnunk kell a történet egyik fekete lovára, egyben legnagyobb kedvencünkre, Lord Tywinra.

Mi az ő szemszögéből mesélnék el ezt az időszakot, jóval Lyanna Stark elrablása előttről. Hogyan rázta gatyába gyenge kezű apja után a Lannister-családot. Hogyan pusztította el a hatalmukra törő Reyne-eket, amiről a híres Rains of Castamere dal is szól. És aztán hogyan lett belőle a Király Segítője, és hogyan éleződik ki egyre a viszonya az egyre őrültebb Aerys Targaryennel, aki Tywin felesége után epekedik, ezért egyre ellenségesebb lépéseket tesz Caster-hegy ura felé: testőrt csinál egyetlen örököséből, Jaime-ből, és ejti Cercei-t, mint a herceg menyasszonyát. És akkor még a Tyrionnal kapcsolatos találgatásokat nem is említettük… Lord Tywin a lázadás alatt a háttérben maradt, de szinte bármilyen ármánykodást el tudnánk képzelni tőle, hogy aztán az események végén nyugiban belovagoljon Királyvárba, és kifossza az egészet. Imádnánk!

Ezek csak a lehetséges előzménytörténetek, de a Trónok harca rengeteg spin-offot is elbírna azok alapján, amit eddig láttunk. Egy külön sorozat Jaqen H’gharral és az arcnélküliek szektájával? Vagy a Vas-szigetekről? Jorah Mormont kalandjairól? Ti mit néznétek szívesen?

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.