Állatvilág

Medve támad egy kutyáját sétáltató férfira Magyarország szomszédjában 

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.04.27 | 08:18

A férfi kisebb sérülésekkel megúszta, a medve pedig a támadás után elvonult - közölte Skofljica önkormányzata.

Barnamedve támadt szerdán egy kutyáját sétáltató férfira a Ljubljanától alig húsz kilométerre délre fekvő Zelimlje falu közelében. A helyi vadászegyesület az esetről értesítette az illetékes minisztériumot.

A férfi egy olyan területen sétált, ahol fakivágás folyik – közölte az önkormányzat, és ismételten felszólította a helyieket és más látogatókat, hogy tartsák be a medvetámadások megelőzésére vonatkozó szabályokat:

csak jól kitaposott ösvényt használjanak, és a kutyákat tartsák pórázon.

A 24ur.com szlovén hírportál beszámolója szerint az esetről reggel fél nyolc körül értesítették a rendőrséget. A férfi kutyájával és egy másik emberrel sétált az erdőben, amikor rátámadt a medve.

Az állat a lábába harapott, de a férfi szerencsére nem szenvedett életveszélyes sérüléseket

– írta a portál.

A skofljicai hatóságok számára nem idegenek az ilyen incidensek, mivel a területükön sok medve él. 2019 júniusában egy kölykeit védő nőstény barnamedve egy hét különbséggel kétszer is emberre támadott ugyanazon a területen. Az első áldozata egy kocogó volt, a másik pedig egy 80 éves nőt. Mindkét áldozat túlélte a támadást.

Szlovéniában 2000 óta 16 medvetámadást regisztráltak, évente átlagosan legfeljebb kettőt. A legtöbb támadás során az emberek csak kisebb sérüléseket szenvednek.

Szlovéniában nagy a medvepopuláció, a becslések 1100 egyedet tartanak számon, és a hatóságok a következő években 800-ra szeretnék csökkenteni a számukat. A szlovén természeti erőforrások minisztériuma a múlt héten adott zöld jelzést 230 barnamedve elejtésére.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.