Állatvilág

Két és fél napig repült egy kismadár, hogy oda érjen vissza, ahonnan elindult

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.20 | 18:48

Az Alaszkában fészkelő kis goda telelő helyére, Új-Zélandra indult, de a költöző madár az erős szél visszafordulásra kényszerült.

57 órás, folyamatos repülés után tért vissza az alaszkai partokra egy kis goda (Limosa lapponica). A költözőmadár lábán egy jeladó van, amit az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium követ nyomon – írja a Live Feeds. A madár az alaszkai Yukon és Kuskoksvim folyók deltájából indult útnak a Csendes-óceán déli része felé. Kétezer kilométer után viszont

olyan heves szélbe ütközött, hogy vissza kellett fordulnia.

A madár 57 órányi nonstop repülés után ismét Alaszkában landolt. Viselkedése nagyon szokatlan egy kis godától- mondta Phil Battley, az új-zélandi Massey Egyetem zoológusa. “Az évek során mintegy 70 kis godát követtünk figyelemmel, ahogy elhagyja Alaszkát és ez az első, amelyről tudjuk, hogy rossz időjárás miatt visszafordult”. Más egyedek, amik ugyanekkor indultak el Alaszkából, eljutottak Új-Zélandra.

A kutatók kíváncsiak, mit tesz most a madár.

Meddig tart, amíg kipiheni magát, és hogy el tud-e még repülni Új-Zélandig. “Van még ideje és biztosan nem használta el az összes energiáját. Tudta, hogy a szembeszél nem jó kezdet egy tíznapos repüléshez” – véli Battley.
Ugyanez a példány tavaly szintén heves szelekkel találkozott, ezért egy hónapot töltött a csendes-óceáni Új-Kaledóniában. A kis godák vándorútjuk során

11 ezer kilométert repülnek megállás nélkül,

ez a madárvilág egyik leghosszabb vándorlása.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló