Állatvilág

Rengeteg gólya pusztul el a görög erdőtüzek miatt

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.10 | 09:18

A görögországi tüzek összezavarják a költöző gólya csapatokat. Egy részük eltévedt, megsérült vagy elpusztult a tűz miatt.

A vonuló gólya csapatok minden évben átszelik a Balkánt, hogy az Athéntól délkeletre lévő Szunion-foknál várják be a kedvező szeleket, ami segít nekik átkelni a Földközi-tengeren.

“Sajnos éppen az erdőtűz idején haladtak át a területen”

– mondta Maria Ganoti, az ANIMA nevű vadvédelmi egyesület elnöke. A szervezet sérült vadállatok ápolásával és rehabilitációjával foglalkozik. Az elmúlt napokban olyan helyeken bukkantak gólyákra, ahol korábban sosem, például a főváros északi részén lévő lakóövezeteiben. Az ismeretlen helyre tévedt madarak egy része megzavarodott és sokuk elpusztult, mert elektromos vezetéknek és villanyoszlopoknak ütközött. “Először van dolgunk ilyen nagy számú elpusztult gólyával Athénban” – mondta Ganoti, hozzátéve, hogy

a helyiek a pázsitjukról szedik össze az elhullott madarakat.

Az ANIMA athéni elsősegély központjában sok gólyát ápolnak. Amint megerősödnek, visszaengedik őket a vadonba. A gólyák ugyanakkor csak egy kis hányadát teszik ki az erdőtüzeket megsínylő vad- és háziállatoknak.
“Az itt lévő állatok egy része el fog pusztulni. Ha például a teknősök egy csomó füstöt belélegeznek és megégnek belülről, akkor nem lesznek képesek enni és meghalnak, ez ellen semmit sem tehetünk” – jegyezte meg a szakember. Görögországban

56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban

az európai erdőtűz információs-rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között az év ugyanezen szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el a tűzben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló