Érdekes

Covid-19, BFF, covfefe – ezeket a szavakat űznék ki legtöbben az angol nyelvből

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.04 | 17:18

A szavak nagy része a koronavírushoz kötődik.

A Sault Ste. Marie-ben működő egyetem bő öt évtizede állítja össze a listát, magyarázata szerint „a nyelv kiválóságának fenntartása, védelme és támogatása érdekében, a túlhasznált, felesleges, oximoronnak tekinthető, közhelyes, logikátlan, értelmetlen és egyéb módon hatástalan vagy irritáló szavak és kifejezések elkerülésére ösztönözve”.

A toplistára felkerült tíz kiválasztott szó és kifejezés között hét állt kapcsolatban a koronavírussal, az élen a Covid-19-cel. De a „példátlan” is visszatornászta magát a sor elejére, amelyet 2002-ben soroltak a száműzendő szavak közé.

A száműzendő szavak és nyelvi fordulatok közé sorolták még a „feltétlenül”, a „BFF” (best friends forever), azaz örökké a legjobb barátok, a „társadalmi távolságtartás”, valamint a Donald Trump egy Twitter-üzenetében szereplő „covfefe” elírást is. A listát összeállító bizottság kiemelte, hogy a jelölt szavak között nagy számban szerepeltek a koronavírussal kapcsolatosak, amelyek tavaly eluralkodtak a nyelvben. Száműzendőnek ítélték a „mind együtt vagyunk ebben”, a „roppant nagy körültekintéssel” és az „ezekben a bizonytalan időkben” kifejezéseket is. „Nem számít, mennyire szükségesek, illetve társadalmilag és orvosilag hasznosak ezek a szavak, a bizottság nem tehet róla, de azt kívánja, bárcsak a vírussal együtt száműzhetnénk őket” – fogalmaztak.

A tiltott szavak hagyományát a néhai W. T. Rabe, az LSSU egykori PR-igazgatója teremtette meg. Rabe és egyetemi kollégái az 1975-ös szilveszteri partin álltak elő az első listával, amelyen azok a szavak és kifejezések szerepeltek, amelyeket az emberek szívből utáltak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló