Érdekes

Videón a történelem legnagyobb cunamijai, volt belőlük elég

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.04 | 16:03
  • trendindex: 2

Az Indiai-óceán partvidékét 2004-ben letarolta egy 30 méter magas szökőár. Pedig a bolygó történetében volt már 5 kilométeres is... Szerencsére akkor még nem éltek emberek.

(kép: Pixabay)
(kép: Pixabay)

Sokan csak a 2000-es évek után ismerték meg a cunami kifejezést, a 2004-es thaiföldi és a 2011-es japán szökőár által végzett hatalmas pusztítás bejárta a világot. Míg előbbi a történelem leggyilkosabb (250000 áldozat), addig utóbbi a legnagyobb anyagi kárt (300 milliárd dollár) okozó cunamija volt, de közel sem ezek voltak a legnagyobb méretűek (az Indiai-óceánon 30 méter, Japán mellett pedig 40 méteres volt a legnagyobb hullámok magassága). Az érdekes infovideókra szakosodott RealLifeLore Youtube-csatorna most összeszedte a történelem legnagyobb cunamijait.

A 2000-es évek után történt mindkét nagy szökőártragédiát víz alatti földrengés okozta, de van más módja is a cunami keletkezésének, mégpedig ha nagyobb mennyiségű szilárd kőzet zuhan a vízbe, így jönnek létre az igazán nagy hullámok. Főleg, ha ez nem nyílt vízen, hanem mondjuk szűk tengeröblökben történik.

Földcsuszamlás okozta például az Észak-Itáliai Longarone melletti tragédiát a ’60-as években, ahol egy épülő gát víztározójába zuhant bele egy fél hegyoldal, kiszorítva onnan szinte az összes vizet, ami a gáton átbukva szökőárként pusztította el a mögötte lévő völgy több települését.

1958-ban az alaszkai Lituya-öbölben volt földrengés, aminek következtében hatalmas mennyiségű szikla és jég zuhant az öböl mély vizébe, 500 méter magas hullámokat korbácsolva ezzel, amik leborotválták az öböl falának fáit.

A történelem legnagyobb szökőárjai szerencsére még a prehisztorikus időkben történtek, így nem jártak hatalmas emberáldozatokkal. A Hawaii-szigeteken másfél millió évvel ezelőtt egy vulkánkitörés indított egy 600 méter magas hullámot, és a tudósok szerint a dinoszauruszokat kiirtó meteor becsapódása is cunamit okozott: a becslések szerint akkor akár 5 kilométer magas hullámok is lehettek…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló