Érdekes

A vibrátort eredetileg nem is szexjátéknak szánták

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.14 | 17:45

A vibrátor egészen az 1920-as évekig nem minősült szexuális segédeszköznek: eredetileg a hisztéria kezelésére találta fel egy orvos, hogy megkönnyítse saját munkáját, és megkímélje ujjait a fárasztó „kezelésektől”.

Konverziós zavarnak, vagy hisztériának nevezik, mikor erős stressz hatására fizikai tünetek jelentkeznek a betegen. A hisztériát sokkal többször diagnosztizálják nőkön, és már Hippokratész idejében is ismert volt, de ő nem pszichés tüneteknek tartotta, hanem azt gondolta, hogy a nő panaszait a méh betegsége okozza.

(Fotó: Getty Images / Dean Mouhtaropoulos)
(Fotó: Getty Images / Dean Mouhtaropoulos)

A betegség diagnózisa a viktoriánus korban válik újra elterjedté, és a lehető legtöbb dolgot ezzel magyarázták: a depressziótól kezdve a házastársi hűtlenségen át a különböző menstruációs ciklus okozta fejfájásig és ingerlékenységig. Mindezt a hormonszint változásának és méh rendellenes működésének tulajdonították.

Mindenki orvoshoz kezd járni

Már az ókori görögöknél is az altesti masszázst tartották a hisztéria gyógymódjának, ami lényegében egy kézimunkával megvalósított csiklóizgatással volt egyenértékű. Ugyanezt alkalmazták a viktoriánus-korban is: a módszer elvileg nem bírt semmilyen szexuális tartalommal.

Nem annyira meglepő, hogy rengeteg nő járt gyógyulni az orvosokhoz, ami valójában egy orgazmus-kúra volt, és hetente ismételtek. Az altesti masszázs nagyon hamar népszerű lett a prűd viktoriánus-korban, ahol a szexuális vágyaikat nem élhették ki nők: ezért inkább orvoshoz jártak egy kis boldogságért.

Megoldás a fárasztó kezelésekre

A sok-sok beteg rendesen lefárasztotta az orvosokat, erre talált ki Mortimer Granville 1880- as években egy újdonságot, a Masszírozót, ami az első elektromos vibrátor volt: hirtelen nagy kereslet lett rá a nők körében. Granville úgy vélte, hogy a nők csak tettetik a tüneteiket, hogy orgazmushoz juthassanak.vibrator_1

Az új szerkezet majdnem 18 kg-ot nyomott, de a századforduló közeledtével egyre kisebb akkumulátorokat gyártottak, és szép lassan otthoni használatra is elérhetővé vált a készülék.

Egészen az 1920-as évekig a női magazinok lelkesen reklámozták a vibrátorokat, de egy idő után lehetetlen volt letagadni a szexuális funkciójukat, így szép lassan eltűntek az oldalakról, és azóta szexuális segédeszközként tartjuk számon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló