Érdekes

Közös vagy külön kassza? A magyar párok így intézik pénzügyeiket

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.02.14 | 17:18

Mikor máskor volna aktuálisabb a párok pénzügyeiről beszélni, mint Valentin-napon? Úgy tűnik, a többség közösen dönt pénzügyekben.

Nem igazán terveznek hónapokra előre a párok

A párkapcsolatban élők több mint fele, 57 százaléka közös kasszán él a párjával, körülbelül ugyanilyen arányban rendelkeznek közös bankszámlával is a társak – derült ki a Magyar Bankholding megbízásából készített reprezentatív kutatásból. Kiemelték azt is: családi költségvetést a kutatásban részt vevő párok 49 százaléka egyáltalán nem készít, 22 százalékuk havi szinten számol előre, míg csupán a lakosság 4 százaléka tervez egy évnél tovább.

A bevételeket és kiadásokat a megkérdezettek 56 százaléka egyáltalán nem vezeti írásban, míg azok akik számon tartják a pénzügyeiket, azonos arányban használják a papír alapú, illetve a számítógépes megoldásokat. A felmérés szerint a nők 36 százaléka szeretné, ha párja jobban megtervezné a pénzügyeket, 33 százalék pedig a takarékosságra ösztönözné társát; a férfiaknál 47 százalék és 45 százalék ez az arány.

A költségeken közösen osztoznak, mindent megbeszélnek

A válaszadók több mint kétharmada (67 százalék) közösen fizeti a rezsit, ahol csak az egyik fél fizeti a számlákat, ott szinte azonos a nők és férfiak anyagi hozzájárulása (11 és 12 százalék). A felmérés szerint a nők intézik a ruhák beszerzését (40 százalék) és a kisebb napi bevásárlásokat (31 százalék), míg a férfiak inkább a ház és kert körüli teendők (63 százalék), valamint az autó szervizelése (60 százalék) terheit fizetik.

Kifejtették: a párkapcsolatban élők általában megvitatják egymás között azokat a kiadásokat is, amelyek csak az egyik felet érintik – a legtöbben az új mobiltelefon vásárlást (72 százalék), a fizetős egészségügyi szolgáltatást (66 százalék) és az életbiztosítást (64 százalék). Akadnak olyan kiadások, amelyeket viszont jellemzően nem osztanak meg a párjaikkal: ilyen a fodrász, borbély és kozmetikus igénybevétele és a könyv vagy kulturális kiadás.

65 százalék közös pénzből tesz félre

A megkérdezettek 55 százalékának soha nem volt olyan félretett pénze, amelyről nem szólt társának, 80 százalékuknak pedig nem volt olyan adóssága, amelyet eltitkolt volna. A 45-53 éves korosztályban és a budapestiek körében magasabb azok aránya, akik rendelkeznek titkos pénzzel (28-29 százalék).

A párok a megtakarításokat is főként közösen kezelik, a válaszadók 65 százaléka szerint mindkét fél jövedelméből tesznek félre; 7 százalékuk nyilatkozta azt, hogy egyikük fizetéséből sem takarítanak meg.

Ellentétet a kutatás alapján a párkapcsolatban élők között leginkább a napi kiadások okoznak (54 százalék nyilatkozta ezt), valamint az is megoszthatja a feleket, hogy a rendelkezésre álló jövedelem mekkora részét tegyék félre (40 százalék számolt be erről).


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Nagy bajban van Marics Peti
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 19.
Bulvár
Elhunyt Halász Judith
  • szerző:nuus
  • 2023. 03. 22.