Érdekes

Bréking! Szinte súrolni fogja a Földet az aszteroida, ami ma halad el bolygónk mellett!

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.22 | 17:18

Állítólag nem lesz baj, de potenciálisan veszélyt is okozhat.

Ma egy kisebb méretű aszteroida, a 2024 DW keresztezi a Föld közelét, mindössze 140 ezer mérföld távolságban. Annak ellenére, hogy ez közelebb van hozzánk, mint a Hold, a szakértők biztosítanak bennünket arról, hogy nincs veszélyben a bolygónk.

Az aszteroida, melynek átmérője körülbelül 42 láb, vagyis egy londoni busz hosszának több mint a duplája, és fele akkora, mint egy kék bálna, a 2024 DW nevet kapta. A rendkívüli méretű objektum több mint 40,000 mérföld/óra sebességgel halad el a Föld mellett, ami nagyjából ötvenszerese a hangsebességnek.

Az aszteroida felfedezéséért a Tucsonban található Mount Lemmon Survey projekt csillagászai felelősek. A NASA online nyomkövetője figyelemmel kíséri az ilyen objektumokat, és Dr. Minjae Kim, a Warwicki Egyetem űrkutatási szakértője szerint a 2024 DW nem jelent “valódi veszélyt” a Földre nézve.

Annak ellenére, hogy az aszteroida közelebb repül hozzánk, mint a Hold, még mindig biztonságos távolságból suhan el mellettünk. Jelenleg a Hold távolsága a Földtől körülbelül 401,964 km (249,768 mérföld), tehát a 2024 DW ennek alig több mint felénél fog elhaladni.

A NASA adatai alapján az aszteroida már megközelítette legközelebbi pontját a Földhöz, és jelenleg már távolodik. Az aszteroidák és üstökösök tudományos szempontból érdekesek, mivel ezek a Naprendszer keletkezésének viszonylag változatlan maradványai.

A 2024 DW tehát egy földközeli objektum (NEO), mivel a Naphoz képest 1,3 csillagászati egységen belül tartózkodik. Az ilyen objektumok megfigyelése fontos a bolygóvédelem és az űrkutatás szempontjából, de a mostani esetben nincs ok az aggodalomra, hiszen az aszteroida biztonságosan elhalad a Föld mellett.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló