Érdekes

Na de hova tűntek az ember méretű lazacok?

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.13 | 14:43

A királylazaccal mindig is előszerettel fotózkodtak a horgászok, mert óriási méretű hal, a legnagyobb példányok akkorák, mint az ember. Viszont mostanra már egyre kevesebb van belőlük.

Fotó: Getty Images.

A királylazac, mint a neve is mondja, a lazacok királya, és ezt az érdemet a méretével vívta ki magának. Régi, fekete-fehér fotók ezrei tanúsítják, hogy egykor még rengeteg volt belőlük, amikor nem számított ritkaságnak az sem, ha egy halász kifogott egy akkora példányt, mint saját maga. Manapság viszont már szinte lehetetlen egy ekkora királylazacot kifogni. Jan Ohlberger, a washingtoni Egyetem kutatója évtizedeken át figyelte őket, hogy rájöjjön a rejtély nyitjára, és több okot is talált arra, hogy miért csökkent a királylazacok mérete évtizedről-évtizedre.

Ennek a lazacfajtának a mérete mára a felére csökkent a gátépítések, a túlhalászás, az élőhely-vesztés és más halak betelepítése okán. És amiatt is, mert a lazacok az életük nagyobbik felét az óceánokban töltik, ahol viszont új ragadozó tűnt fel: a délebbre élő kardszárnyú delfinek, vagyis az orkák, akik csatlakoztak északi rokonaikhoz, és egyre nagyobb számban húzódnak azokra a területekre, ahol a királylazacok élnek. Nekik pedig a nagyobb példányokra fáj a foguk, az elmúlt 20 évben minimum megduplázódott a lazacfogyasztásuk. Talán azért, mert egyre többen vadásznak rájuk, a királylazacok egyre kevesebb utódot is hoznak világra, és így egyre több állat kerül komoly gondba, mert a fő táplálékforrásuk lassan elvész. Vagyis szegény lazacoknak nemcsak a méretük, de a számuk is egyre csökken. Ami pedig nemcsak a fotós kedvű horgászoknak rossz hír, hanem ökológiai katasztrófával is fenyeget.

Egy horgász pózol egy jól megtermett királylazaccal 1952-ben. Fotó: International Game Fish Association via Getty Images.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.