Érdekes

Nagyon megszívja, aki mostantól illegálisan érkezik Nagy-Britanniába

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.15 | 10:14

A brit kormány Ruandába deportálja az illegális határátlépőket.

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy a brit hatóságok ezentúl Ruandába telepíthetik át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve próbálnak bejutni Nagy-Britanniába. Csütörtöktől a brit királyi haditengerészet vette át a határőrségtől a forgalom ellenőrzését az Angliát az európai kontinenstől elválasztó La Manche-csatornán. Itt naponta százak igyekeznek átkelni, jórészt embercsempész szervezetek motorcsónakjain Nagy-Britanniába. Szerdán hatszázan érték el így a brit partokat, de Johnson szerint hamarosan ismét

elérheti a napi ezret az illegálisan átkelni próbálók száma.

Johnson a délkelet-angliai Kentben tartott beszédében közölte: London új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.
Johnson szerint ez a 120 millió font értékű finanszírozási csomagot is tartalmazó “innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjog-rendszert kihasználni kívánó gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában.
Azok viszont,

akik ténylegesen védelemre szorulnak, ezt a védelmet megkapják,

és ruandai érkezésük után azonnali hozzáférésük lesz az ehhez szükséges jogi szolgáltatásokhoz. Emellett lehetőségük nyílik arra is, hogy új életet kezdjenek “abban a dinamikus országban” a brit kormány anyagi támogatásával – fogalmazott a brit miniszterelnök.
Boris Johnson kijelentette: a ruandai kormánnyal kötött megállapodásnak nincs felső számbeli korlátja, Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére is a következő években.
A brit kormányfő szerint Ruanda a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, és globális elismertségre tett szert a bevándorlás kezelésével. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint

2018-ban Ruanda volt a világ negyedik leggyorsabban növekvő gazdasága.

A brit miniszterelnök szerint várható, hogy a Ruandával kötött megállapodást bírósági úton megtámadják.  A brit kormány a fennálló törvényi keretek között igyekszik érvényt szerezni a megállapodásnak, de készen áll bármilyen szükséges jogi reformra is.
A készülő új bevándorlási törvény alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló