Érdekes

Itt egy újabb észak-koreai meneküléstörténet

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.16 | 19:18

Evelyn gyakorlatilag csodával határos módon menekült meg a világ legsötétebb diktatúrájából.

USB-n terjedtek az amerikai filmek, sorozatok

A most 24 éves lány Phenjanban, a fővárosban élt családjával, elég jó anyagi körülmények között. Internethez vagy nemzetközi tévécsatornákhoz természetesen nem volt hozzáférése, de a jómódú gyerekek között USB-drive-on terjedtek a dél-koreai és amerikai filmek, sorozatok. Mindezek alapján Evelynnek volt egy képe a szabad életről, és vágyott is erre.

Az utazó-blogger Drew Binskynek adott interjújában elmondja, hogy a megfélemlítés olyannyira mindennapjaik része volt, hogy általános iskola felső tagozatban az összes gyereket rendszeresen hordták kivégzésekre, hogy már ilyen fiatalon tudatosodjon bennük, mi történik azokkal, akik Kim Dzsongun rendszerével szembe mernek szállni.

Általános iskolás korától kivégzésekre vitték őket, miheztartás végett

“Emlékszem, hideg volt, és a földön folyt mindenhol a vér, az ember karjáról meg úgy lógott le a bőr, mintha hámozták volna…”

– mondja. Észak-Koreában a katonák – az ún. Kim Dzsongun-fiúk – bármikor lelőhetik azokat, akik nem a szigorú, vezetőiket istenként tisztelő szabályok szerint élnek. Észak-Koreában a tízparancsolat helyén és a Nagy Vezérek állnak.

Először Kínába, majd Laoszba, onnan Thaiföldre és végül Amerikába szökött

Evelyn 15 éves volt, amikor édesanyjával disszidáltak. Bár Észak- és Dél-Korea egymás mellett fekszik, közös határuk nincs, ezért a két nő Kínába ment: télen a befagyott folyón sétáltak át, és a kínaiul remekül beszélő anya a katonákat lefizette párszáz dollárral, hogy ne lőjék le őket. Azt hazudták, vissza fognak térni. Kína barátságot ápol az észak-koreai vezetéssel, ezért ott is rejtőzködniük kellett.

Az anya egy kis házat vett ki, ahol elrejtőztek, majd Laoszba mentek csempész segítségével, és onnan kis idő elteltével Thaiföldre. Ez bő egy hónapot vett igénybe, és innen az út már szabad volt előttük bármerre: az anya Dél-Koreába ment, de lányát arra biztatta, tanuljon egy kicsit Amerikában, az az előnyére válik.

Egyedül teremtett önálló egzisztenciát

Evelyn 3 évig élt a coloradói Denverben nevelőcsaládnál, majd úgy döntött, Amerikában telepszik le. Ma sikeres műszempilla-készítő lány egy szalonban: imádja a munkáját, rajonganak érte a vendégek, és jól is keres. 21 évesen jogosítványt szerzett és saját, vadiúj autót vásárolt, imádja az életet Chicagóban, ahol jelenleg él. Hamarosan megkapja az amerikai állampolgárságot is, célja pedig, hogy saját szépségszalont üzemeltethessen.

A családjára, akik Észak-Koreában rekedtek, persze sokat gondol: különösen a nagymamájára, akit nagyon szeretett, és akivel ebben az életben már nem találkozhat többé. De ugyanígy sokat gondol öccsére is, aki az iskolában részt vett az agymosásban, és egy sor haszontalan dolgot tanult a Nagy Vezérek életéről. Tény, hogy a családnak szerencséje van, mert a disszidensek családjaira általában munkatábor, esetleg halálbüntetés vár.

Bár Evelyn csak arra utal, hogy a kapcsolattartás a családdal nehézkes és drága, Drew Binsky egy korábbi észak-koreai meneküléstörténetéből tudjuk, hogy az észak-koreaiak fogadhatnak hívást Kínából, ezért kínai SIM-kártyával szokták hívni a disszidensek a családokat, de csak röviden és metaforikusan tudnak beszélgetni, mert a hívásokat lehallgathatják… Mindenesetre legalább úgy tűnik, Evelynék esetében legalább még van kit hívni…

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló