Érdekes

5 dolog, amit senki nem tud az alkalmi szexről

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.12 | 15:30

Egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy két független, egyedülálló felnőtt ember megkívánja egymást, és forró ölelésben forr össze, anélkül, hogy a jövőre gondolna. De vajon mit mond a tudomány az alkalmi szexről? Meglepő módon rengeteg dolog van, amiről a szakértőknek egyelőre halvány fogalmuk sincs…

Hogyan befolyásolja a korunk az alkalmi szexhez való viszonyunkat?

A New York-i Egyetem professzora, Zhana Vrangalova, arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon hogyan reagál az ember az érzelmek nélküli szexre az élete különböző szakaszaiban. A legtöbb hasonló tanulmány a főiskolás szexuális szokásait vizsgálja, ám nagyon keveset tudunk arról, hogy mi a helyzet a harmincasokkal, a negyvenesekkel és a még ennél is idősebbekkel, ha alkalmi szexről van szó.

Vrangalova szerint két lehetőség is elképzelhető: az egyik az, hogy a tény, hogy az idősebb korosztály nagy része már stabil, biztos párkapcsolaton belül él rendszeres nemi életet, szorongással tölti el az egyéjszakás kalandok és baráti alapú szextársulások művelőit. A másik pedig az, hogy felnőttként, számos tapasztalattal a hátuk mögött érettebben és magabiztosabban kezelik ezeket a helyzeteket, és nem kötnek méltatlan kompromisszumot. Hogy melyik alternatíva jellemzőbb inkább? Ezt nem tudjuk.

kép: Dainis Graveris on Unsplash

Mik az alkalmi szex hosszú távú hatásai a lelkünkre? Már ha vannak, egyáltalán…

A tudósok régóta próbálnak választ kapni a kérdésre, hogy milyen hatással van az alkalmi szex a lelkünkre. Kevesebbnek érezzük magunkat utána, esetleg büszkék vagyunk a teljesítményünkre, netán könnyedén továbblépünk, mintha mi se történt volna?
Egyes vélemények szerint rövidtávon – néhány nappal az aktus után – üresnek érezzük magunkat, később azonban nyitottabbá válunk egy újabb kalandra Más tudósok úgy vélik, hogy eleinte büszkék vagyunk a hódításra, de később aggódunk, helyese döntöttünk-e. Sokakra egyáltalán nincs hatással az érzelmek nélküli ágytorna: a tudomány azonban semmit nem tud egyelőre a statisztikáról.

Minden laza szexkapcsolat ugyanazzal a hatással van ránk?

Az alkalmi szex többféle csomagolásban is megérkezhet az életünkbe: van, hogy egy egyéjszakás kaland formájában, máskor baráti szex keretében, de az sem ritka felállás, ha egy kedves idegennel összejár az ember szexelgetni, más kapcsolat azonban nincs kettejük között.

Nos, egyelőre nem tudjuk, hogy az eltérő kontextusok hogyan hatnak ránk. Nyilván nem mindegy, hogy érzelmileg mennyire vagyunk jelen a történetben, és hogyan kezeljük mindazt, amit átéltünk…

kép: Dainis Graveris on Unsplash

Mi az oka annak, hogy a férfiak közül többen szexelnek érzelmek nélkül?

A statisztika szerint valóban több férfi vállal egyéjszakás kalandot, mint nő. Azt azonban nem tudjuk, hogy ennek az oka a biológiában vagy a szocializációban rejlik, hiszen az a szexmítosz már összeomlott, hogy a nők monogámiára való igénye erősebb volna, mint a férfiaké.

A tudósok felételezik, hogy két oka van a jelenségnek: az egyik az, hogy a nőnek a házimunka és a gyereknevelés miatt egyszerűen kevesebb a szabadideje, a másik pedig a kettős mércében rejlik… vagyis abban, hogy a mély érzelmek nélkül, pusztán passzióból szexelgető nő több stigmával találkozik, mint a férfi partnere…

Van különbség a különféle anyagi helyzetű és etnikai hátterű emberek között?

Létezik néhány felmérés, amely azt sejteti, hogy leginkább az amerikai és fehér férfiak és nők kívánják az egyéjszakás kalandokat, míg a többiek csak ritkán élnek a lehetőséggel. De vajon nem a neveltetés alakítja-e az értékrendjüket, és – egy konzervatívabb társadalom állampolgáraként – be merik-e vallani, ha esetleg elcsábultak?

Nem tudjuk, hogy a szegények vagy a gazdagok, az általános iskolát vagy az egyetemet végzettek fektetnek-e szívesebben és gyakrabban idegeneket a gerincükre. Az sem világos, hogy a fehérek, a feketék, az ázsiaiak vagy egyéb népek szülöttei hódolnak-e gyakrabban az ilyesfajta örömöknek, és természetesen arról sincs fogalmunk, hogy a szocializáció milyen szerepet játszik az alkalmi szexkapcsolatok bűvöletében élők világképében.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló