Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Érdekes

Teljes arcát elveszítette, most 31 órás arctranszplantáción esett át a fiatal lány

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.19 | 20:25
  • trendindex: 8

A világ legfiatalabb teljes arctranszplantáción áteső személye egy Katie Stubblefield nevű 21 éves lány, aki 17 éves korában, egy öngyilkossági kísérletet követően vesztette el teljes arcát. A National Geographic most hosszú cikkben és megrázó dokumentumfilmben mutatja be a lány történetét.

A baleset előtt és után (kép: youtube)

Katie egy csinos, mosolygós, szöszi 17 éves lány volt: jól tanult és sok barátja volt. Fényes jövő állt előtte. Egy ponton azonban élete első nagy szakítása összetörte, ráadásul ebben az időszakban hagyta magára legjobb barátnője is. A súlyos depressziót fizikai tünetek nehezítették, Katie úgy érezte: nincs értelme folytatni az életét, ezért aztán fejbe lőtte magát apja önvédelmi fegyverével.

Az orvosok szerint csodával határos módon létfontosságú szerv nem sérült, Katie azonban elvesztette a teljes arcát: megvakult, az orra, a szája, az álla teljesen eltűnt. Hetekig nem tért magához, a traumatikus eseményre a mai napig nem emlékszik. Mikor legközelebb magához tért, szülei közölték vele a hírt, hogy soha nem lesz már a régi önmaga. Katie combjából és belső karjából vettek át bőrt az orvosok, hogy a hatalmas, lyukszerűen tátongó sebeket valahogy elfedjék.

A fiatal lányt onnantól kezdve mindenhol döbbent tekintetek sora kísérte, „szörnyként” tekintettek rá. Ennél is nagyobb problémát okozott azonban, hogy nem tudott önállóan enni, tisztán beszélni. Amikor felmerült, hogy a világ legfiatalabb, teljes arctranszplantáción áteső személyeként megkapja egy túladagolásban elhunyt fiatal nő arcát, nem volt kérdés, hogy vállalja a komplikált műtétsorozatot.

Kép: youtube screenshot

Mindehhez Katie-nek nagyon komoly mentális vizsgálatokon is át kellett esnie, hiszen a műtét igen kockázatos: elmondták neki, hogy lehetséges, hogy immunrendszere elutasítja az idegen szöveteket, ebben az esetben pedig állapota rosszabbra fordul, mint az operáció előtt volt. Katie a beavatkozás előtt úgy fogalmazott: hálás azért, hogy a történtek után egyáltalán életben lehet, és nagyon sajnálja, hogy ennyi bánatot okozott szüleinek. Ugyanakkor meggyőződése, hogy a transzplantáció esélyt jelent számára egy új életre.

A beavatkozásra végül egy 31 órás műtét keretében került sor 2017 májusában. Az orvosok képesek voltak Katie arcszöveteinek 100 százalékát a donor szöveteivel pótolni, ami egy rendkívül ritka szituáció. Ezután számos kisebb műtét következett, majd hosszú fizikoterápia, hogy Katie újra megtanuljon nyelni, beszélni és enni. A sebészek nem tudták visszaadni Katie látását, de a fiatal lány azóta elsajátította a Braille-írást és olvasást. Remélik azonban, hogy egy későbbi műtét során látása legalább részben visszatér.

Mindent vállalt (kép: youtube)

Katie úgy tervezi, hogy szeretne főiskolára járni, és a segítő szakmák valamelyikében tervezi az elhelyezkedést. Fontos számára, hogy minél több emberrel értesse meg, hogy az öngyilkosság nem megoldás, és rengetegen vannak, akik az ember mellett állnak, ha hajlandó segítséget kérni.

„Rengetegen segítettek nekem, hihetetlenül sok szeretetet és nagyon komoly szakmai segítséget kaptam. A lelkem épp úgy, ahogyan a testem. Most az a legnagyobb vágyam, hogy én is segíthessek másokon”: ez egyfajta küldetés” – mondja Katie a National Geographic frissen publikált dokumentumfilmjében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Uncategorized
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 24.