Érdekes

A világ legritkább ikrei: az egyikük Down-szindrómás, a másik ép

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.09 | 07:22

Az egész család számára komoly kihívás egy sérült családtag, de vajon milyen az, amikor az ember ikertestvére Down-szindrómás? Vagyis genetikai értelemben mindenben osztozik velünk, kivéve az a bizonyos pár kromoszómát.

A 22 éves Julia és Michael Toronzcak igen ritka ikerpárnak számít: míg Julia teljesen egészséges, testvére, Michael Down-szindrómával született. Mindez olyan ritkságszámba megy az ikrek megegyező genetikai állományának köszönhetően, hogy nincs is statisztika arról, milyen arányban születik egészséges és Down-szindróma által érintett ikerpár. Úgy tudják, Kaliforniában, ahol születtek és élnek, nincs is rajtuk kívül más.

Akárhogy is, Julia szeretettel és odaadással gondozza testvérét: megfésüli, megmossa a fogát, felöltözteti, sétálni viszi, mindenben mellette áll. Már az iskolában is ő volt az, aki megvédte, mikor csúfolták. Többek között az is fontos számára, hogy rendszeresen tengerparton pihenhessen a fiatal fiú, hiszen a hullámok megnyugtatják és elandalítják. Julia általában telepatikus úton is megérzi, mire van szüksége bátyjának: ez érthető, hiszen az ikertestvérek között több kutatás szerint is létezik ilyesfajta kapocs.

Számomra mindig is természetes volt, hogy Michael ilyen: nem éreztem, hogy másmilyen is lehetne, elfogadtam őt olyannak, amilyen. Bár nem beszédes típus, ezer másféle módon kommunikál: képes arra, amire csak kevesen… feltétel nélkül szeret.

Őt nem érdekli, hogy kinek milyen a bőre színe, a vallása, a szexuális orientációja, kövér-e vagy sovány, öreg-e vagy fiatal. Akit Michael szeret, azt nagyon szereti, és ezt abszolút képes is kimutatni” – mondja Julia a Barcoft TV dokumentumfilmjében, ami kettejük mindennapjait mutatja be.

Az édesanyjuk is megszólal a filmben, aki már elmúlt negyven éves, amikor vállalta őket: tisztában volt azzal, hogy relatív idős szülőként nagyobb a kockázata a genetikai rendellenességeknek, különösen a Down-szindrómának. Maga is meglepődött, amikor kiderült, hogy ikreket vár, de még jobban, amikor világossá vált, hogy csak az egyikük nevezhető egészségesnek a szó hagyományos értelmében, a másik baba Down-os. Nem esett kétségbe: a kezdetektől természetesen és kellő alázattal kezelte a helyzetet a nehézségek ellenére is.

Ezzel együtt nem érzi úgy, hogy bármit is veszített volna: „Azt hiszem, igazi csoda volt látni, ahogy Michael felnő. Egy igazán különleges, szeretetteljes és őszinte ember, akitől mindannyian nagyon sokat kaptunk… és persze kapunk a mai napig. Boldog vagyok, hogy Julia mellette áll és segíti, mint egy igazi őrangyal” – összegzi a lényeget a büszke édesanya.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló