Érdekes

Ez a férfi önként vállalta a koncentrációs tábort, mégsem tudják sokan, hogy hős

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.20 | 12:18

Hosszú ideig ismeretlen volt a neve, pedig a második világháború alatti ellenállás egyik legkülönlegesebb alakja.

Witold Pilecki a lengyel ellenállás hősi alakja, aki önként vállalt felderítői szerepet az auschwitzi koncentrációs táborban, és belső, titkos ellenállási mozgalmat szervezett. Tomasz Serafiński álnéven 1940 őszén hagyta, hogy egy varsói utcai razzia során elfogják, és kétnapos kínvallatás után Auschwitzba szállítsák.

Pilecki megszervezte a Katonai Szervezetek Szövetségét (Związek Organizacji Wojskowej, ZOW), amelybe több kisebb ellenállási sejt is beolvadt. A céljuk az volt, hogy a foglyok erkölcsi tartását erősítsék, élelmet és ruházatot szerezzenek a számukra, és a belső információkat a külső ellenállási mozgalmakhoz eljutassák, és velük együttműködve szabadulási akciót szervezzenek (amelyre végül a nyugati szövetségesek óvatossága miatt nem került sor).

A hős ellenálló ezután 945 napot töltött a koncentrációs táborban, kis híján elvitte a tüdővész, de végül 1943 tavaszán sikerült megszöknie. Célja az volt, hogy meggyőzi a szövetségeseket, hogy törjenek be a táborba és szabadítsák fel azt, de erre nem vállalkozott egyetlen szövetséges sem.

Pileckit végül 1948-ban merénylet előkészületének és a népi demokratikus Lengyel Köztársaság elleni kémkedés vádjával halálra ítélték, majd kivégezték. 1989-ig a világ nem is hallott a bátor férfiről, aki az ellenállási mozgalom egyik legkülönlegesebb alakja volt.

nyitókép:  Magdalena Smolnicka, Unsplash


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló