Érdekes

Kiderült, jó okkal kocka alakú a wombatok ürüléke

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.19 | 11:47

Szögletes a székletük, hogy szarból várat építhessenek.

Ha valakit nyugtalanított a tény, hogy miért is ürítenek a világon egyedüliként a wombatok négyszögletes formájú székletet, annak most megérkezett a válasz. Tántoríthatatlan tudósok eredtek ennek az emésztési rejtélynek a nyomába, mely folyamat – mondanunk sem kell – a kisállatok számára létfontosságú.

 

View this post on Instagram

 

#wombat #wombatpoop #superpowers

A post shared by Animal Pictures&Facts (@animalfacts_co) on

Az ausztrál erszényesek általában 4-8 darab bűvös kockát hagynak maguk után, melyek nagyjából két centiméter átmérőjűek. Minden ilyen kubust egyesével hoznak a világra.

Formaság?

De hogy miért öltenek kocka alakot ezek a produktumok, egyedülállóvá téve ezt a fajt, arra eddig még nem világított rá a tudomány.

Az éjszakai állatok egy-egy éj során közel 80-100 kockától szabadulnak meg, melyeket aztán összegyűjtenek, és a felségterületük körül helyeznek el. Ez a bizarr viselkedés a

szarból várat

stratégia kettős célját is szolgálja: az állat egyrészt kijelöli a territóriumát, másrészt pedig párkereső névjegyként is kihelyezi.

Hihetetlenül hangzik, de ez az ürülék-építmény képes vonzani a potenciális társakat. Minél szögletesebbek az elemek, annál stabilabban tudja egymásra rakni őket a készítőjük. Az evolúció ékes példája ez a széklet-gyúrás: az erszényes teste képes létrehozni ilyen geometriai formát, annak dacára, hogy az ánusza nem is négyzet alakú. Ám Patricia Yang kielégítő magyarázattal szolgál.

via GIPHY

A Georgia Institute of Technology posztgraduális képzésén részt vevő gépészmérnöke jelenleg a testnedvekre specializálódott: a vér, a vizelet és az emésztett étel mellett most a wombatok végtermékeibe is beleásta magát.

Nem láttam még ilyen különös biológiai dolgot. Azt hittem, csak blöff az egész. Rákerestem a témára, de sokáig még kétkedés volt bennem.

A hölgynek igaza van: a természetben nagyon ritka a kockaforma, még a geológusok is megdöbbennek, ha valami ilyesmibe botlanak. Yang és csapata felboncolt pár olyan erszényest, amelyekre közúti baleset miatt úgyis elaltatás várt.

A tápcsatornára fókuszáltak, és azt látták, hogy a megemésztett étel 2,5 hétig vándorol a belsőségekben, majd elér a vastagbél utolsó, nyolc százalékot kitevő szakaszához. Itt válik a massza folyékonyból szilárd halmazállapotúvá. A kis, különálló kockák kialakulnak az addig csőszerű székletből.

Az eddigi kutatások úgy vélték, hogy már az emésztőrendszer korábbi részén megtörténik ez a formálódás. Mi bebizonyítottuk, hogy a vastagbél vége végzi el a munkát.

A bélfal változatos rugalmassága teszi képessé az állatot a műveletre, melyből a mérnökök és a gasztroenterológusok is ihletet meríthetnek.

Megtanulhatjuk a wombatoktól, hogyan mozgathatunk hatékonyabban anyagokat, majd állíthatunk elő azokból termékeket, új módokon.

idézi a Gizmodo.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.