Érdekes

Ciki, 270 dollárt értek ezek a kerámiák, amiket majdnem 20 millióért vittek el

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.11.20 | 06:18

A pár héttel ez előtt történt aukció örökre bekerül a köztudatban, hiszen Ia nyugat-londoni Olympia Auctions-nál történtekre nincs magyarázat.

Ami itt kibontakozott, valószínűleg bekerül az aukciótörténetbe, amikor egy pár kínai kerámiatál, amelynek ára mindössze 265 dollár volt, arra több mint 66 000 dolláros ajánlatot tettek, miután valóságos háború indult a rivális gyűjtők között.

Az, hogy ezek a 20. századi kínai rézvörös és kék alapú Sanduo tálak milyen figyelemre méltóak, azt nem vitatjuk. Azt azonban már igen, hogy az értékük sokszorosára nőtt (egészen pontosan 250-szeresére) az aukción jelen lévő gazdag embereknek köszönhetően.

A tálak egy magán magángyűjtemény részét képezték, amelyet Hongkongban szereztek be 1989-ben. Az Olympia Auctions szóvivője elmondta:

Mindegyik tálnak mélyen lekerekített oldala van, a külsejét pedig élénken díszítették Kangxi uralkodási jelekkel. Ezek egy jó magángyűjteményből való tálak voltak, de nem értek volna meg ekkora leütési összeget.

Kínában mélyen gyökerezik a kerámia tálak iránti szeretet, és ez mutatkozott meg most is. Néhány évvel ezelőtt a Kínai Dal-dinasztia majdnem 900 éves tálja egy Hongkongban megrendezett Sotheby’s aukción rekordokat döntött, 37,68 millió dollárért kelt el. Hirtelen már nem is tűnik annyira túlzónak a Kangxi dinasztiából származó kerámiatálakért fizetett 66 000 dollár.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló