Érdekes

Fantasztikus sorozaton mutatja be a Google, hogyan változott meg a világ pár évtized alatt

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.01 | 08:00

A műholdfelvételekből összerakott time-lapse videókon hidak, utak, városok épülnek fel a semmiből. Vagy tűnnek el éppen a semmibe.

A Google pár éve mutatta be a Google Earth alkalmazásaként a Timelapse-et, ahol a zoomolható műholdképek az idő múlásának megfelelően követik egymást, így pontosan lehet látni, hogyan változik a bolygó felszíne, főleg az emberi tevékenység következményeképpen.

Az alkalmazást most az elmúlt pár év felvételeivel is kibővítették, most már 1984 és 2016 között pörög az óra.

Rákereshetünk bármire, de az ablak alján vannak ajánlatok, azokról a területekről, amik a legnagyobb változásokon mentek át. Az ezekből a képekből összerakott time-lapse videók pedig most már a Youtube-on is nézhetőek:

Koppenhága és Malmö között az a pár másodperc alatt a tengerből kibújó kis csík például a világ egyik legmenőbb hídja, az Øresund, ami amúgy 9 évig épült:

A látványos építkezések mellett sajnos a természet pusztulása is nagyon nagyon szembetűnő. Alig pár évtized alatt eltűnt például az Aral-tó:

A Youtube-playlisten több száz ilyen rövid videó tekinthető meg, amiket összes 5 millió műholdképből állítottak az elmúlt 30 év terméséből. Menő!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló