Érdekes

Másodpercenként veri magát és káromkodik: a világ legdurvább Tourette-szindrómája

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.26 | 15:08
  • trendindex: 4

A világ legdurvább Tourette-szindrómáját egy 16 éves ausztrál lány produkálta, aki 2008-ban esett át egy gyakorlatilag életminőségjavító, ha nem életmentő agyműtéten.

Bianca elképesztően nehéz életet élt: gyakorlatilag másodpercenként kellett tépnie, ráznia, ütnie magát, a körülötte lévő embereket és környezetét, miközben semmit nem tehetett, hogy mindezt megakadályozza. A Tourette-szindróma olyan idegrendszeri betegség, amelyre a tic-nek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások (motoros tic, például csapások és rúgások, felugrás) és hangadások (vokális tic, például morgások, vakkantások) tartós fennállása jellemző. Ritkán (10 esetből 1) ezek a tic-ek helyzethez nem illő szavak, káromkodások hangos akaratlan kimondását is jelentik (coprolalia). Bianca a világon ismert legsúlyosabb Tourette-betegek közé tartozott.

A mindennapi élet gyakorlatilag 11 évesen vált számára élhetetlenné, amikor is a tünetek olyannyira elhatalmasodtak rajta, hogy iskolába se tudott már járni. Otthon az egész házat szétverte, szüleivel folyton boxolt, és közben őszintén bevallotta: egy normálisnak aligha nevezhető belső késztetés munkálkodott benne, aminek hatására kénytelen volt ütnie, vernie magát és mindent, ami körülötte van – méghozzá sűrű káromkodások közepette.

Bianca egy rendkívül bonyolult és veszélyes műtétnek vetette alá magát, aminek keretében a mély agyi részeket stimulálják, hogy a nem megfelelő idegrendszeri működés helyreálljon. Mint minden agyműtét, ez is azzal a kockázattal járt, hogy a páciens rosszabb állapotban kerül ki a műtőből, mint előtte volt. Óriási szerencse, hogy Bianca jobban lett, és már közvetlenül az intenzív osztályon való ébredése után kevesebb Tourette-tic-kel reagált a világra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.