Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Erotika

“Szeretem, de nem kívánom a feleségem” – Hogyan mentsük meg a házasságot, ha elmúlik a vágy?

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.01 | 20:30

A "boldogító igen" kimondásakor nemcsak örök hűséget ígérünk, de arra is kötelezettséget vállalunk, hogy jóban-rosszban, egészségben-betegségben szeressük a másikat. De vajon meddig tart ez a szenvedélyes szerelem? Lehet-e ígéretet tenni a tartós vonzalomra? Hogyan menthető meg a házasság, ha elmúlik a vágy?

Számos pár küzdelme, hogy az évek során fenntartsa a kezdeti lángot. Gyakran előfordul, hogy a testi változások, a monotonitás, vagy a távolodás miatt elhalványul a vágy. De mi a teendő ilyenkor? Van remény a szikra újbóli fellobbanására? Elítélhető-e az, aki önhibáján kívül elveszíti a vonzalmát a párja iránt?

Fotó: 123rf.com

A The Guardian egyik olvasója arról vall, hogy 50 éves kora felé közeledve már nem érzi vonzónak a feleségét a súlygyarapodása miatt. Szerelme töretlen, de a szexuális vágy elhalványult. Kétségbeesetten keresi a megoldást, de dühös is a párjára amiatt, hogy nem vált életmódot? Elvárható-e a feleségtől, hogy megfeleljen a “súlyhatárnak” a vonzalom fenntartása érdekében?

Eleanor Gordon-Smith, a lap rovatvezetője szerint a monogámia nem csupán a hűséget jelenti, hanem azt is, hogy elfogadjuk a partner testi változásait az idő múlásával. A vonzalom hullámvölgyei természetesek, és a közös kihívások leküzdése erősítheti a kapcsolatot. Fontos megjegyezni, hogy a súlygyarapodásnak számos oka lehet, melyek nem feltétlenül a partner hibái.

Egy másik olvasó a szexuális vágy hiányával küzd, de a kapcsolat más területein boldogok. Úgy érzi, a kényelem és a megszokás ölte meg a szenvedélyt. Pamela Stephenson Connolly pszichoterapeuta szerint a pár tagjainak néha el kell távolodniuk egymástól, hogy újra felfedezhessék a másikat. Új hobbik, külön baráti társaságok segíthetnek fenntartani a rejtélyt és az izgalmat a kapcsolatban.

A Verywell Mind cikkírója arra hívja fel a figyelmet, hogy a negatív érzelmek elkerülése kulcsfontosságú a vágy újbóli felébresztésében. Fontos észrevenni a kapcsolat értékeit, a partnerünkben rejlő jót. Egy hálanapló vezetése segíthet kiemelni a pozitívumokat. Ha a helyzet önállóan nem oldódik meg, a párterápia hatékony eszköz lehet a kommunikáció javításában és a mélyebb intimitás elérésében.

A lényeg, hogy ne adjunk fel a kapcsolatot. A nyílt kommunikáció, az empátia, a türelem és a közös erőfeszítések révén még a kihűlőfélben lévő szerelem is új lángra lobbanhat. Ne feledjük, a házasság egy állandóan fejlődő, dinamikus folyamat, mely odafigyelést és gondozást igényel.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló