Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Erotika

Szívás, az orális szexpartnerek váltogatása garatrákhoz is vezethet

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.04 | 17:13

Nem éppen ínyünkre való a HPV-fertőzésből származó tumor.

Az IFL Science emlékeztet arra, hogy az orális szex esetén eddig nem kellett azon aggódnunk, hogy esetleg az életünket kockáztatjuk – műveljük azt akár monogám, akár alkalmi kapcsolatban. Egy új tanulmány szerint viszont a sok ilyen szexpartnerrel rendelkező férfiak elég nagy veszélynek vannak kitéve, már ami a nyakat és fejet érintő daganatos betegségeket illeti. Ugyanez áll a dohányzó pasikra is.

via GIPHY

Amerikában a garatrák aránya jelenleg elég alacsony: a férfiak 0,7 százalékát, a nőknél még ennél is kevesebbet diagnosztizálnak, viszont a betegségnek a humán papillómavírushoz köthető, pikkelyes változata az elmúlt 20 évben megduplázódott. A szakemberek szerint 2020-ra komolyabb problémát fog jelenteni, mint a nyaki tumor. Dr. Amber Souza, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola professzora szerint

A legtöbb ember gyakorolja ezt a szeretkezési módot valamikor az életében. Azt vettük észre, hogy a szájon át terjedő, rákkeltő HPV vírus nem fejt ki eltérő hatást a nők esetében, függetlenül attól, hogy hány partnerrel közösültek orálisan. A nemdohányzó férfiak esetében, ugyanez a kórokozó kisebb pusztítást végzett azoknál, akiknek ötnél kevesebb partnerük volt. De úgy láttuk, hogy az ötnél több kapcsolat és a cigaretta már jelentős különbséget okoz.

via GIPHY

Az Annals of Oncology című folyóiratban közzétett tanulmány 13089 személy adatain alapul, akik 20 és 69 év közt vannak, és orális HPV-fertőzés miatt vizsgálták őket. A tudósok összevetették az információkat az amerikai garatrákos számokkal.

Az ötnél több partnerrel orálisan közösülő férfiak 7,4 százaléka van kitéve HPV-fertőzésnek, míg a monogám, vagy pár nélküli férfiaknak csak az 1,5 százaléka. 2-4 partner esetén ez a szám már 4 százalék. Cigarettával súlyosbítva náluk 7,1 százalékról beszélhetünk, míg a több kapcsolattal bíró férfiaknál ez az érték 15 százalékra rúg.

Dr. Carole Fakhry gégészprofesszor, a tanulmány másik szerzője szerint nem készült még olyan teszt, ami a gégerákosokat jól kiszűrné.

Elég ritka ez a tumorfajta, és a legtöbb egészséges embernek a szűréssel többet ártunk, mint használunk. Ha a pozitív teszteredményről kiderül, hogy fals, akkor is szorong a beteg. A kutatásunk rámutat arra is, hogy aki HPV-fertőzésen esik át, az még nem biztos, hogy rákos is lesz. A célunk az, hogy jól ki tudjuk szűrni a rákkeltő fertőzést.

via GIPHY

Idén már a Liverpooli Egyetem tudósa, Richard Shaw is jelezte, hogy nemcsak a kislányoknak kellene védettséget kapniuk a HPV ellen, de a fiúknak is.

A gyógyszerezés mellett nem ártana, ha a cigarettát és az alkoholt is letennék.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.