Üzlet

Kína betiltja az afrikai elefántcsont kereskedelmét

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.02 | 07:43

Hogy erre miért kellett 2017-ig várni, mikor már ez az állat is a kihalás szélére került?

CNN / Twitter
CNN / Twitter

Az elefántcsont forgalmazása és feldolgozása a 2017-es évvel végleg meg kell, hogy szűnjön Kínában. A természetvédők remélik, hogy ezzel az állatok tömeges lemészárolásának is sikerül végetvetni Afrikában. A WWF elnöke, Carter Roberts örömmel üdvözölte a döntést:

A kínai állami tanács nyilatkozata döntő az elefántok védelme szempontjából, akárcsak Amerika múlt nyáron tett, hasonló bejelentése. A két legnagyobb elefántcsont-felvevőpiac lép most akcióba, és ez az egész világra hatással lesz.

Március végéig be kell zárnia a törvényesen működő elefántcsont-feldolgozó üzemeknek, és szigorúbban fogják szabályozni a legális gyűjtést is. A csontfaragó mestereket pedig átszervezik múzeumi területre, hogy a tárgyak állagmegóvásában vegyenek inkább részt. Az online és piaci értékesítés, illetve a termékek reklámozása is megszűnik, ezentúl csak nem-kereskedelmi céllal jelenhetnek meg elefántcsont tárgyakról képek, például múzeumok honlapján.

 

Hong Kong, az „elefántcsont-piac sötét szíve” csak 2021-re tervezi felszámolni ezt az iparágat, ami túl távoli időpontnak számít. Az üzletben érintettek máris aggódnak a részvényeik miatt. Legálisan egyébként csak 1989 előttről származó áruval lehetne kereskedni, de számos cég visszaélt ezzel a rendelkezéssel, ahogyan ezt egy 2015-ös vizsgálat kimutatta.

Afrika európai gyarmatosítása előtt feltehetően húszmillió fölött is lehetett a legnagyobb szárazföldi emlősök száma, de 1979-re már alig 1,3 milliósra csökkent az elefántok populációja. Azóta már több lépcsőben, hétjegyű alá estek a számok – jelenleg mindössze 352 ezer körüli állat él a szavannákon. Pár erdei példánnyal felkerekítve, jó esetben a félmilliót ha eléri ez a szám – figyelmeztet a CNN.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló