Üzlet

Batman is benne van az évszázad médiaüzletében

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.23 | 10:31

A Time Warner felvásárlása olyan sok pénzbe kerül az AT&T-nek, hogy az magyar ésszel szinte felfoghatatlan. Ezen túl viszont az egész net jövője a kérdés, hiszen egyre inkább egy kézbe kerül az internetszolgáltatás és a tartalom előállítása, így hamar véget érhet a hálózat semlegessége: egyes tartalmak egyenlőbbek lesznek a többinél.

Mi a közös a CNN-ben, az HBO-ban és a DC Comicsban? Csak annyi, hogy a tévécsatornák és egy sor ismert szuperhős – Batmantől Supermanig – figurájának jogai is egyetlen nagy cég, a Time Warner tulajdonában állnak. Ezt a céget vásárolta fel most az AT&T amerikai telekommunikációs mamut, nem több mint 85 milliárd dollárért (ez – kimondani is sok – több mint 22 ezer milliárd forint).

A Time Warner központja New Yorkban (Wikipedia)
A Time Warner központja New Yorkban (forrás: Wikipedia)

A telefontársaság ezzel egycsapásra az amerikai média császárává vált, olyan cégek tulajdonosává, mint a Warner Bros. Entertainment filmstúdió. Ráadásul nem ez volt az első nagy bevásárlása a cégnek, hiszen tavaly 48,5 milliárd dollárért megvették a DirectTV nevű műholdas tévészolgáltatót is.

Az internetszolgáltatók világszerte azzal próbálkoznak, hogy terjeszkedjenek a szórakoztató tartalmat előállító iparágakban. Utóbbiak, például a saját sorozatokat is gyártó Netflix így versenytársaivá válnak a hálózat üzemeltetőinek, akikre rá vannak utalva.

Adódik a logikus kérdés, hogy vajon a szolgáltatók betartják-e a net semlegességének elvét, vagy a saját tartalmaikat részesítik előnyben: például a Warner-féle filmek valahogy gyorsabban töltődnek majd le az AT&T hálózatán, mint a riválisok produkciói?

Mivel a deal az elnökválasztás árnyékában köttetett, a republikánusok talajvesztett jelöltje, Donald Trump minden esetre máris úgy érezte, állást kell foglalnia: ha nyer, akkor leállítja a fúziót.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló