Üzlet

Az Amazon boltjában úgy vásárolhatsz, mintha fosztogatnál

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.08 | 07:15

Technológiai áttörés? Vagy a szegények kiszorítása? Az Amazon Go nevű eladók és pénztárosok nélküli boltról mindenkinek megvan a véleménye.

PRIPYAT, UKRAINE - SEPTEMBER 29: A rusting cash register lies in a looted and abandoned furniture store on September 29, 2015 in Pripyat, Ukraine. Pripyat lies only a few kilometers from the former Chernobyl nuclear power plant and was built in the 1970s to house the plant's workers and their families. On April 26, 1986, technicians at Chernobyl conducting a test inadvertently caused reactor number four to explode, sending plumes of highly radioactive particles and debris into the atmosphere. Authorities evacuated 120,000 people from the area, including 43,000 from Pripyat. Today Pripyat is a ghost-town, its apartment buildings, shops, restaurants, hospital, schools, cultural center and sports facilities derelict and its streets overgrown with trees. The city lies in the inner exclusion zone around Chernobyl where hot spots of persistently high levels of radiation make the area uninhabitable for thousands of years to come. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Az Amazon feltalálta a mindenmentes boltot: nincs benne pénztáros, nincs önkiszolgáló pénztár, de fizetni azért kell. Nem pár üzlettel indul a bétaverzió, egyből kétezer üzlettel akarnak indulni Amerikában. A cégtől már több mint egy éve várja a piac, hogy az online kereskedelem mellett valamit kezdjen az offline világban is. A korábban meghirdetett drónos kiszállítás, illetve az egy-egy termék megrendelésére alkalmas Dash gombok mind technológiai innovációk voltak. Az Amazon Go ezekhez képest tényleg csak egy bolt.

Az Amazon Go gépi látással működik, azaz egy kamera képeit feldolgozva tudja, hogy mit pakoltunk be a kosarunkba és mivel távoztunk a boltból. A boltba való belépés előtt a telefonon futó appal azonosítja magát a vásárló, kifelé haladva pedig az ajtónál a rendszer összerakja a vásárolt termékek listáját. A kosárban lévő termékek árát pedig az Amazonnál tárolt kártyánkra terheli rá a bolt.

Fogd és vidd

A Verge szerint az új bolt valamit átad a bolti lopás élményéből, Ashley Feinberg, a Sploid újságírója pedig a fosztogatáshoz hasonlította az ötletet. Még úgy is, hogy minden vásárló tudhatja, hogy kamerák és szenzorok egész arzenálja figyeli mindegyik lépését.

A bolt kínálata a videó és az Amazon által kiadott információk szerint is nagyjából azt fogja hozni, amit egy ábécétől várnak az emberek. Előre csomagolt termékek, fél-egy óra alatt kétfős vacsorává változtatható félkész ételcsomagok, szendvicsek, saláták lesznek a polcokon.

Miért jó ez az Amazonnak?

Az első pár évben, amikor a Big Data elemzések elérhetővé váltak, terjedt el a mondás, hogy „az adat az új olaj”. A valóság ennél egy kicsit bonyolultabb, az adatokból kinyerhető információknak van értelme, de az Amazon ezen a területen sem áll rosszul. A fizikai üzlettel pedig nem csak a netes vásárlási történetével fog rendelkezni a felhasználó, de azt is megtanulja, milyen csokiért ugranak be a boltba nap közben.

Emellett a gépi látással azt is tudni fogják, melyek azok a termékek, amiket levesznek a polcról megnézni, de vissza is raknak. Az Amazon Gót a cég alkalmazottai már tesztelik, a nyitás 2017 elejére várható.

A Go-t azonban nem csak azért illették kritikával, mert még több adatot fognak gyűjteni a felhasználóktól. Felmerült az is, hogy az Amazon fiók és az online fizetési megoldások miatt kevesebben juthatnak be a boltba. A szegényebbek, a főleg készpénzt használók kiszorulnak a boltból.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló