Vállalatok

A kávé az új cigi, a Starbucksos kávéspohár eztán rákellenes lesz?

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.30 | 15:35

A karcinogének hatásaira kellene jobban felhívnia a figyelmet a kaliforniai kávézóknak.

Nemcsak a Starbucks üzletláncot, de több kávézót is érinthet az a végzés, mely arra kötelezi a fekete ital árusítóit, hogy ezentúl rákellenes üzeneteket tüntessenek fel a poharaikon. A daganatos betegségek kialakulásának kockázatát növelő, úgynevezett karcinogén vegyületek miatt a Los Angelesi bírósághoz fordult egy civil szervezet, és a testület szerdán helyt adott a kérelmüknek. Az új rendelkezés értelmében a cégeknek tájékoztatniuk kell majd a vevőiket a tumorok különböző veszélyeiről.

A Council for Education and Research on Toxics már 2010-ben beleállt a harcba: szerintük a Starbucks és a hasonló profilú üzletek törvényt sértenek azzal, miszerint nem tájékoztatják kellően a veszélyekről a kuncsaftokat. A pörkölt kávébab szemek akrilamidot tartalmaznak: laboros állatkísérletek bizonyítják, hogy ez a vegyület emeli a rák kialakulásának kockázatát. A kávéipar eddig azzal hárított, hogy a veszélyesnek mondott anyag természetes módon jön létre, és különben is, a mennyisége elenyésző. A National Coffee Association elnöke, William Murray így fogalmaz:

A kávéról újra és újra az derül ki, hogy egészséges ital. Ez a rendelkezés csak arra jó, hogy összezavarja a vásárlókat, élettani előnye pedig nincs is.

A WHO is eltávolította már 2016-ban a kávét a rákkeltő fogyasztási cikkeket soroló listájáról, mivel kiderült, hogy a fekete ital rendszeres ivása éppen hogy csökkenti a májrák és egyéb súlyos megbetegedések kockázatát, teszi hozzá a Huffington Post.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló