Zene

Szívtépő, ahogyan ez a csellista tini Bob Marleyt játszik

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.07 | 10:51

A díjnyertes brit kamasz nagy példaképe a reggae-király, akinek egyébként tegnap volt a születésnapja. Sheku Kanneh-Mason nevét pedig már most érdemes megjegyezni.

Sheku Kanneh-Mason máris beírta magát egy életre a szívekbe, és – nem mellesleg – a zenetörténetbe is. A brit tini volt az első színesbőrű, aki a BBC Év Fiatal Zenésze titulust 2016-ban kiérdemelte, és most egy nagy kiadónál jelenik meg új anyaga.

Nagy kedvencének, Bob Marleynak egyik klasszikus számát dolgozta fel, és a No Woman, No Cry ezen verziója máris szépen hasít. A YouTube-on és Spotify-on is jól teljesítő srác ereiben igazi muzsikusvér csörgedezik: nem kevesebb, mint hat, szintén zenész tesója van, akik a 2015-ös Britain’s Got Talentben ejtették le az állakat.

Kanneh-Mason új albuma, mely az Inspiration címet viseli, a popzenével is kacérkodik: a februr 6-ai születésű jamaikai ikon szerzeménye mellett Saint-Saens Hattyúja és Leonard Cohen Hallelujah-ja is helyet kap a korongon. A lemez kulcsdala mégis Dimitrij Sosztakovics No.1. Csellókoncertje, mely a rangos elismerést hozta tavaly a fiatalember számára.

A technikás vonós hatéves korában kapcsolódott be a Londoni Királyi Zeneakadémia ifjúsági programjába, ahol most nappali tagozatos tanuló. Testvéreivel közösen játszik a Chineke! nevű zenekarban, melyben a kisebbségi muzsikusok tömörülnek.

Ha egy fiatal, fekete bőrű srác vagy, és egy klasszikus zenei koncerten veszel részt, akkor nem nagyon látsz magadhoz hasonló külsejű embert a zenekarban.

Kenneh-Mason elárulta, hogy nem volt még kimondottan olyan problémája, ami a származásával kapcsolatos volna, viszont a zenekarok változatosabb összetétele szerinte még hosszú folyamat eredménye lesz majd.

Az állami iskolákban nem jut sem elég idő, sem pénz a zenei oktatásra.

Az 1999-es születésű művész bízik abban, hogy egyre több, hozzá hasonló háttérből érkező srácot fog inspirálni az ő pályafutása, véli az NPR.org.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.