Zene

Már nemcsak a zenében, mindenben a streaming szolgáltatásoké a jövő

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.24 | 06:47

A zenei streaming alkalmazások a legnépszerűbbek. Arra viszont nem számítottunk, hogy többen vesznek CD-t, mint digitális zenét. Viszont más területeken is gyorsan népszérűsödik a streaming.

Toshifumi Kitamura / AFP

A RIAA kutatása leírja, hogy Amerikában 2014-ben még csak 7.7 millió ember fizetett elő valamelyik streaming szolgáltatásra, 2017-ben pedig már 35 millióan. Ezzel egy időben nagyot zuhant a digitális zenevásárlások száma, összesen 1.3 milliárd dollárt költöttek digitális albumokra az amerikaiak. Lemezekre és CD-kre viszont 1.5 milliárdot.

Mozi? TV? – A streamelésé a jövő

Nem csak a zenében, hanem a játékok filmek és sorozatok terén is. A zenei streaming szolgáltatásoban zenét hallgatni, mint a Spotify, a Deezer vagy az Apple Music sokkal jobban megéri, mint megvenni egy albumot, aminek a digitális ára nagyjából háromezer forint, és akkor még a polcra se lehet feltenni. És ebben az esetben csak azt a megvásárolt tíz-tizenkét számot lehet hallgatni. Ezzel szemben egy Spotify öt euróba kerül egy hónapra, ami körülbelül ezerötszáz forint (családi előfizetésben akár négy embernek 2500 forint, és még egy sor kedvezmény van), és itt azt hallgat az ember, amit csak szeretne.

A film és sorozat stream is egyre népszerűbb. Ilyen például a Netflix, vagy az HBO Go, vagy az itthon kevésbé ismert Hulu, ezekkel a szolgáltatásokkal a legtöbb sorozat elérhető.

Egyre több olyan szolgáltatás jelenik meg, amelyeken keresztül fizikailag távol lévő számítógépeken játszhatunk. Ezeknek az az előnye, hogy nincs szükség saját, bivalyerős gamer PC-re a legújabb videojátékokhoz. Elég egy átlagos számítógép, vagy laptop, meg egy internetkapcsolat, amin keresztül elérhetjük a streaming szolgáltatást. Ilyen például a Blade Shadow, amit havonta húsz dollárért lehet igénybe venni. De ezek még gyerekcipőben járnak, a zene és sorozat szolgáltatásokhoz képest.

Két nagy előnye van a streamingnek, ez pedig a költséghatékonyság és a kényelem. Egy kis matekozás után könnyű rájönni, hogy ezek a szolgáltatások egyáltalán nem drágák ahhoz képest, amit nyújtanak, ez pedig a jó minőség és a hatalmas komfort. Annyira nem drágák, hogy ne lehessen megfizetni őket, és ezerszer kényelmesebbek, mint a kalózkodás.

A kulcskérdés a streaming szolgáltatóknál emellet az is, hogy mekkora katalógus, amit kínálnak. Ha nagyon kevés téged érdeklő tartalom van benne, akkor egyre több filmes vagy zenés streaminget kell elérned, ami már kényelmetlen, és amikor a tizedik sorozatot nem találod a két előfizetés egyikén sem, jó eséllyel jön a torrent. A zenében ezt egészen jól lefedték már a szolgáltatók, bár a szerzők felé alig juttatnak valamit, amiből még lehetnek nagy problémák.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.